Op de Munnikenweg in Oudorp is weer een stukje blootgelegd van de wegversperring die de Duitsers in 1944 opwierpen bij de zijweg met dezelfde naam. De betonnen balken, die deels al zichtbaar waren als onderdeel van het wegdek, vormen het fundament van een vermoedelijk vaste wegversperring. Het is niet duidelijk of er wel doorgang was voor voetgangers en fietsers.

"In het bestek stond dat we dit moesten slopen", vertelt Martin Ruijmgaart van Stadswerk072. "En mijn gedachte ging naar erfgoed. Ik dacht van 'ja, dat kan niet zomaar'". Na contact met Erfgoed Alkmaar is besloten om de balkconstructie in de 750 jaar oude weg verder bloot te leggen.

Mark Alphenaar van het Archief Alkmaar: "De Munikkenweg was een belangrijke weg in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. En de Duitse bezetters hebben deze weg dus dichtgemaakt, zodat er geen voertuigen doorheen konden, of vijanden vanuit de kust richting het binnenland konden rijden".

Er omheen rijden kon ook niet, aan weerszijden lagen drakentanden. Bij het Zwijnsmeertje staan er nog een aantal  met de naam 'Sperre 72'. Ze waren helemaal overwoekerd, tot ze in 2017 zijn blootgelegd. Verder hadden de Duitsers prikkeldraad, artilleriestukken en een aantal gebouwtjes geplaatst. De gehele verdedigingslinie droeg de naam 'Widerstandsnest 14'.

De betonnen balken zullen na zorgvuldige documentatie worden verwijderd en als herinnering komen er grijze betonstenen voor in de plaats. Eén betonnen balk blijft misschien in de grond. Die ligt tegen een boom aan en wellicht heeft de boom de balk nodig om overeind te blijven.

Op het YouTube-kanaal van Erfgoed Alkmaar staat een video over de opgraving.
Pin It
Bekeken: 1962x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/