Het Alkmaarse college laat de sponsoring van AZ door Kansino ongemoeid. De ChristenUnie vindt de overeenkomst moreel verwerpelijk en vroeg het college van B&W om in te grijpen voor zover mogelijk. "Alhoewel sponsoring en reclame door gokbedrijven sinds oktober 2021 legaal is, willen wij protest aantekenen. Gokken is verslavend". Het college erkent het risico op verslaving en de gevolgen van gokverslaving, maar vindt dat AZ zelf verantwoordelijkheid draagt over de eigen sponsoring.

De ChristenUnie vindt niet dat de gemeente zich moet associëren met gokken, ook niet indirect. De fractie vroeg daarom om de gemeentelijke skybox op te zeggen, zolang Kansino sponsor is. Het college is dat niet van plan. "Aan het gebruik van de gemeentelijke skybox ligt een contractuele verplichting ten grondslag. De gemeente respecteert deze overeenkomst."

De ChristenUnie wilde dat het college AZ opdraagt om fans te wijzen op de gevaren van gokken en de gevolgen van gokverslaving, maar vangt ook wat dat betreft bot. "De Kansspelautoriteit geeft in de informatie op de haar website tips om veilig te spelen en attendeert op gokproblemen. Tegelijkertijd heeft een gemeente in deze geen formele rechtskracht. In de Tweede Kamer wordt kritisch gekeken naar dit nieuwe fenomeen. Wij verwachten daar meer effectiviteit van met het oog op voorkomen en beperken van de negatieve gevolgen als gokverslaving door reclame van gokbedrijven."
Pin It