De veroorzaker van het zware ongeval op 27 juli 2019 op de Westdijk (N244) bij Zuidschermer is dinsdag veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Ook zal de 23-jarige R. K. een taakstraf moeten verrichten van 160 uur. Hij krijgt bovendien een rijontzegging van achttien maanden. Voor het rijden zonder rijbewijs krijgt hij nog eens twee weken voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van een jaar. De rechtbank acht hem schuldig aan het veroorzaken van het zware ongeval, terwijl hij geen rijbewijs had en 's avonds had gereden over een donkere weg met een auto waarvan de verlichting niet deugde.

De man bestuurde die zaterdagavond een auto met drie andere inzittenden, waaronder zijn zwangere vriendin. Volgens de politie reed de man veel te hard. Op de N244 in de buurt van Alkmaar raakte hij tweemaal een berm toen de man een flesje water wilde pakken. Daarbij verloor hij alle controle over de auto. Die raakte van de weg en reed zo'n vijf meter naar beneden, om daar door een greppel en over de parallelweg te schieten en uiteindelijk in een sloot tot stilstand te komen. Een vriend van de 23-jarige die op de achterbank zat, kwam op het wegdek terecht en raakte in coma. Hij moest daarna langdurig revalideren.

K. zelf liep bij het ongeval een driedubbele beenbreuk op. Zijn vriendin brak haar arm op drie plekken en had een slagaderlijke bloeding. In het bloed van K. bleken sporen te vinden van alcohol en cannabis. De rechtbank acht bewezen dat hij dat eerder op die zaterdag tot zich had genomen, en niet al vrijdag zoals hij de bloedwaardes probeerde te verklaren. Zo bracht hij die zaterdag een bezoek aan een coffeeshop. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat hij die zaterdag dan niets had gebruikt. Bovendien had hij in eerdere politieverhoren toegegeven dat hij die zaterdag alcohol had genuttigd en cannabis had gebruikt.

Voor de rechters vertelde de verdachte twee weken geleden dat het vriendengroepje die avond met de auto, die zijn vriendin van een bekende had geleend, naar andere vrienden wilden. Zijn zwangere vriendin had een rijbewijs, maar zij werd plotseling misselijk. Daarop besloot K. te rijden. Het ging mis toen hij onder de passagiersstoel een flesje water wilde pakken voor zijn vriendin. Het Openbaar Ministerie had daar geen begrip voor. De aanklacht luidde dat hij die avond een serieus eenzijdig ongeluk veroorzaakte waarbij zijn inzittenden en hijzelf flinke verwondingen opliepen. Hij was bovendien over de donkere Westdijk gaan rijden met een auto waarvan een koplamp defect was.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden acht maanden cel geëist, plus een rijontzegging van drie jaar. De straf van de rechters valt lager uit dan de eis, omdat de man zijn leven inmiddels beter op orde heeft met nieuw werk en een woning. Dat zou hij allemaal dreigen te verliezen als hij nu een celstraf moet uitzitten. De rechtbank wil hem daarom een nieuwe kans geven, maar met een flinke stok achter de deur. De rechtbank vindt dat er bij de straf voldoende rekening is gehouden met het feit dat de man al eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs.
Pin It
Bekeken: 2423x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/