De voormalige hervormde kerk aan de Dorpsstraat in Oterleek is aangewezen als gemeentelijk monument. Het Alkmaarse college van B&W heeft het kerkgebouw deze beschermde status gegeven zodat het de tand des tijds beter zal doorstaan.

Voor de kerkenvisie die gemeente Alkmaar opstelt is van het kerkgebouw in Oterleek een paspoort gemaakt. De kerk werd in 1925 gebouwd door aannemers Hannes van Harskamp Willem Moeijes, ter vervanging van de aftakelende middeleeuwse kerk. Architect J. Molenaar gaf de kerk een zakelijk expressionistische stijl. Sinds 1968 is het gebouw niet meer in religieus gebruik. Lang was de kerkruimte in particulier eigendom en werd het gebruikt als kunstenaarsatelier en woning. De eigenaar liet het kerkinterieur vrijwel compleet intact.

De eigenaar zette de kerkruimte enkele maanden geleden te koop. Dit was aanleiding voor onderzoek naar behoud, verduurzaming en eventuele verbouwing. De Oterleker kerk dient als pilot voor de kerkenvisie die de gemeenteraad in het najaar zal vaststellen. De uitslag van het onderzoek was positief en daarmee de beschermde status een feit.

De kerktoren was van gemeente Alkmaar, maar werd voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht aan de eigenaar van de kerkruimte, zodat de kerk ook op papier één geheel werd.

“De kerk en toren vormen een architectonische eenheid. Het is gunstig voor de toekomst van deze kerk als het als één geheel wordt ontwikkeld voor nieuw gebruik", zegt vastgoedwethouder Pieter Dijkman. "Door de monumentenstatus blijft niet alleen de architectonische en ruimtelijke kwaliteit van de kerk zelf bewaard, op deze manier behoud Oterleek ook zijn karakteristieke dorpskern met kerk en toren." (foto: Erfgoed Alkmaar)

Napoleon Bonaparte is oprichter van Kadaster en bepaalde in 1798 dat kerktorens gemeentelijk bezit moesten zijn. Het gebeurde nog wel eens dat klokkenluiders niet zo accuraat waren met de tijd. De overdracht was onder andere bedoeld om daar een einde aan te maken.

De maatregel om het gebeier in Nederland mooi gelijktijdig te laten gebeuren werd vastgelegd in de Bataafse staatsregeling uit 1798-1803.

Alhoewel de nieuwe kerk stamt uit 1925, de kerktoren werd bezit van de toenmalige gemeente en het eigendom werd tijdens de fusie in 2015 overgedragen aan gemeente Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 1933x
https://ee.itk.ac.id/data/