Vrijdag werd een inzamelactie in het kader van 'Elk kind een fiets!' gehouden op de Paardenmarkt in Alkmaar. Ondanks het slechte weer kwamen inwoners 27 kinderfietsen brengen voor Alkmaarse kinderen die het zonder moeten stellen, omdat hun ouders niet genoeg geld hebben. Tevens werd die dag het manifest 'Elk kind een fiets!' door wethouder Robert te Beest en vertegenwoordigers van de Stichting Leergeld, Share2day, Voedselbank Alkmaar e.o., Rataplan en de ANWB ondertekend om het initiatief te bekrachtigen.

In gemeente Alkmaar zijn er zo'n  1.750 kinderen met ouders die het erg krap hebben. Velen hebben geen fiets en kunnen dus niet meedoen aan alledaagse dingen als met vriendjes en vriendinnetjes meefietsen naar school of een activiteit. Via Voedselbank Alkmaar - Heerhugowaard e.o., Kringloopwinkel Rataplan en Share2day zijn in 2019 en 2020 de eerste ruim 100 fietsen gedoneerd. Vanaf 2021 hebben deze partners, samen met de ANWB en Stichting Leergeld, nog eens ruim 300 fietsen verspreid.

"Het hebben van een eigen fiets betekent zoveel voor een kind", vertelt wethouder Robert te Beest. "Het kind kan met zijn eigen fiets meedoen met leeftijdgenootjes en is dan vaker buiten en in beweging. Daarnaast leren kinderen ook om veilig deel te nemen aan het verkeer. Dankzij deze actie en al die gedoneerde fietsen zijn inmiddels al 400 kinderen heel blij gemaakt met een eigen fiets. En dat is niet alleen duurzaam, maar ook onbetaalbaar."

Wie ook graag een (kinder-) fiets wil doneren voor een kind of jongere, kan voor meer informatie terecht op anwb.nl/kinderfietsenplan of alkmaarfietst.nl of de fiets direct afleveren bij RataPlan (rataplan.nl). Informatie is ook te vinden op share2day.nl/elk-kind-een-fiets. (foto: Ed van de Pol)
Pin It