Heiloo en Langedijk staan in de top-5 van Noord-Hollandse gemeenten waar het vaakst zonnepanelen zijn te vinden op woningdaken. De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 178.000 woningen met zonnepanelen, een stijging van 168% ten opzichte van 2017. Inwoners van Uitgeest zijn in Noord-Holland voeren het lijstje aan. Heiloo staat op de 3e plek en op de vierde plek de voormalige gemeente Langedijk.

Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor. Op het gebied van zonne-energie lopen Noord-Hollanders  iets achter op de rest van Nederland, maar de oorzaak daarvoor ligt vooral bij de lage cijfers van grote steden zoals Amsterdam. In de hoofdstad heeft maar 4,2% van de woningen een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken.

In Uitgeest zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. Ruim een derde van de woningen heeft een installatie op het dak. Bergen en Heerhugowaard deden het minder, met respectievelijk 29 en 30 procent van de huizen die al zonnepanelen op het dak hebben. Alkmaar is hekkensluiter in de regio met 19%. Het ligt wel allemaal boven het landelijk gemiddelde, want daar heeft 17,8% van de woningen zonnepanelen.

De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak was in juni 2021:

Uitgeest (35,6% van de woningen heeft zonnepanelen)
Castricum (33,2% van de woningen heeft zonnepanelen)
Heiloo (32,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
Langedijk (31,6% van de woningen heeft zonnepanelen)
Drechterland (30,6% van de woningen heeft zonnepanelen)

"We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.
Pin It