Het namenmonument ter nagedachtenis aan Alkmaarse Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog laat langer op zich wachten. Het plan was om het monument - dat op het stationsplein komt te staan - dit voorjaar te onthullen. Maar dit gaat niet lukken omdat de levering van belangrijke materialen op zich laat wachten. Zo heeft de levering van zwart graniet uit India langer geduurd dan gepland en zijn materialen voor de gietmallen, die nodig zijn voor een bronzen band rond het monument, voorlopig niet leverbaar.

"De leverancier kan, vanwege allerlei internationale ontwikkelingen, niet verzekeren wanneer die levering plaats gaat vinden. Daarom is besloten om pas weer een datum te plannen als alle materialen zijn geleverd", meldt gemeente Alkmaar desgevraagd aan mediapartner NH Nieuws.

Het ontwerp van het Namenmonument bestaat uit 180 zwarte zuilen van graniet. Die staan voor de Alkmaarse Joden die op 5 maart 1942 per trein werden gedeporteerd. Velen van hen kwamen uiteindelijk om het leven in een vernietigingskamp. Iedere zuil heeft een andere hoogte, wat de verschillende leeftijden symboliseert waarop de Alkmaarse Joden om het leven kwamen.

Op de bronzen band om de zuilen heen komen de namen en leeftijden te staan van de Joodse slachtoffers. En dat is belangrijk, vertelde burgemeester Anja Schouten eerder. "Zoals een oud Joods gezegde luidt: je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt." Ook komt de tekst 'moge hun zielen opgeborgen zijn in de bundel van het eeuwige leven' op het monument te staan. Het is binnen de joodse tradities gebruikelijk dit op een graf te plaatsen.

Ontwerper Niko Hoebe laat weten dat hij nu hoopt dat het monument in september kan worden onthuld, maar 'een exacte datum is er nog niet'.
Pin It
Bekeken: 2273x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/