D66 Alkmaar heeft vrijdag een verkennend gesprek gehad met GroenLinks-verkenner Pieter Kos. Daarbij heeft de partij aangegeven "geraakt" te zijn door hoe de eerste formatiepoging via een motie is afgenomen en dat er weer wederzijds vertrouwen zal moeten groeien. Ook gaf D66 aan dat het een stap terug doet om de partijen die voor de motie stemden een coalitie te laten vormen.

D66 leidde de eerste formatiepoging als partij met de meeste kiezers. BAS wilde niet graag met VVD in een coalitie en GroenLinks en Leefbaar Alkmaar wilden geen coalitie zonder BAS. D66 besloot om tijdens het gesteggel alvast met VVD, OPA en SPA aan een coalitieakkoord te beginnen, maar dat viel slecht. De samenwerking werd gezien als een voorlopige coalitie. GroenLinks presenteerde met BAS, PvdA, LA en CDA een motie voor een nieuw formatieproces onder eigen hoede. PvdD, SP en de ChristenUnie sloten zich aan voor een totaal van 21 versus 17 stemmen.

OPA, VVD en SPA weigerden daarna  een verkenningsgesprek met verkenner Pieter Kos mee te doen. Met name omdat de gespreksverslagen van de eerste formatiepoging volgens hen volstonden. Bovendien achtte VVD deelname aan de coalitie niet waarschijnlijk en SPA gaf min of meer hetzelfde aan. D66 besloot dat wèl mee te doen, maar is nu naar de reservebank gewandeld.

"Ons past nu vooral bescheidenheid. Dat betekent dat wij in beginsel een stapje terug doen en de partijen die de moties hebben gesteund de ruimte geven om samen een coalitie te vormen",  schreef D66-fractievoorzitter Simone Meijnen in een brief aan haar eigen partijleden, die te lezen is op sociale media.

De fractievoorzitter licht haar tekst tegenover Alkmaar Centraal toe: "Ja, laat GroenLinks en de rest van de 21 stemmen maar kijken hoe ze een coalitie kunnen maken. En als ze ons nodig hebben zal er eerst iets moeten gedaan worden aan het vertrouwen. Ik heb wel gelezen dat de verkenner een stadsbestuur zonder D66 ondenkbaar zou vinden en dat vinden wij eigenlijk ook, maar vooralsnog zien wij dat niet echt gebeuren. Maar laat ze daar eerst maar eens kijken."

Meijnen is overigens erg te spreken over verkenner Pieter Kos: "Het was een heel prettig gesprek. Hij was vooral heel nieuwsgierig en volgens mij ook wel oordeelloos. Hij stelde allerlei vragen over hoe wij de afgelopen periode ervaren hebben. En ook over wat voor coalitie wij voor ons zagen. Toen heb ik gezegd 'ja, daar bemoeien wij ons niet meer mee, dat is niet aan ons'."
Pin It
Bekeken: 4021x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/