Zo'n 20 suppers hebben donderdag de Alkmaarse grachten opgeruimd met een visnet en een grijptang. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag belandt veel afval in de grachten en het is inmiddels traditie om ze met supboards schoon te maken. De suppers vangen vooral plastic bekertjes, maar soms ook aparte dingen. "Er lag zelfs een Maxi-Cosi in het water", zei initiatiefneemster Nanda van den Ham achteraf.

Het is de zesde keer dat Nanda de 'Sup it Up' schoonmaakactie na Koningsdag organiseert en intussen is er een 'Trashwalk' aan toegevoegd. "Ik doe dit meerdere keren per jaar hoor, alleen na Koningsdag is het echt nodig", vertelt ze tegen mediapartner NH Nieuws. Niet geheel verrassend worden vooral plastic bekers uit het water gevist. "Als er statiegeld op bekers zit wordt er veel minder afval geproduceerd", voegt Nanda toe.

Een aantal ondernemers had al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo waren er hier en daar netten langs de grachten gespannen, zodat het afval niet vanaf de straat in het water kon vallen.

Ook hadden een aantal cafés biologisch afbreekbare bekers. “Maar het verschil tussen die bekers en plastic is bijna niet te zien, dus wanneer deze samen op een hoop komen kan het niet worden gerecycled”, legt Nanda uit. Ze roept fabrikanten dan ook op om dit goed aan te geven op de bekers, zodat het makkelijk gescheiden kan worden. Als voorbeeld heeft ze drie verschillende bekers vast van één merk. "Welke nu biologisch afbreekbaar is, weet ik niet, terwijl dit bij één van de drie wel het geval is."

De suppers zagen ook veel confetti. maar dat is lastig uit het water te krijgen. "Dit is niet goed voor de vissen", vertelt Casper, die ook meedoet aan de schoonmaak. Hij vindt het dan ook "stom" dat er zoveel confetti in de grachten ligt.

De stapel verzameld afval was groot. Naast bekers, sigaretten en eetbakjes werden ook wat opvallende dingen uit het water gevist: een slaapzak, pion, douchekop, verkeersbord, een Maxi-Cosi en een anti-Poetin-demonstratiebord. De suppers vonden ook een dranghek, maar deze was te groot om mee te nemen.
Pin It
Bekeken: 2121x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/