Niet OPA maar D66 heeft de Alkmaarse gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Dat liet gemeente Alkmaar donderdag weten, nadat alle processen-verbaal waren ingevoerd. De oorzaak was een typfout tijdens het doorgeven van een sneltelling op woensdagavond.

De voorlopige verkiezingsuitslag wordt opgesteld op basis van sneltellingen bij de stembureaus. OPA scoorde daarbij 0,1 procent meer stemmen dan D66. De precieze getallen werden vandaag ingevoerd in de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV van de Kiesraad. Daaruit kwam naar voren dat niet OPA maar D66 de grootste partij is geworden.

De gemeente heeft weten te achterhalen waar het mis ging: toen een van de stembureaus de sneltelling doorbelde, is bij het verzamelpunt een typfout gemaakt. Voor OPA was het aantal van 246 stemmen ingevoerd, terwijl het er 46 waren. Voor de zetelverdeling maakt het allemaal niet uit. OPA krijgt evengoed vijf zetels.

"Dat is natuurlijk bijzonder teleurstellend", laat OPA-fractievoorzitter Victor Kloos weten aan mediapartner NH Nieuws. Eerder vandaag reageerde hij op de 'winst' en liet aan NH Nieuws weten dat het 'best nog even spannend was, gezien de concurrentie'. Hij vervolgde: "Maar het is gelukt en daar zijn we blij mee."

Maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. "D66 gaat nu het voortouw nemen en OPA is natuurlijk wel bereid om deel te nemen aan een college. We zijn nog altijd de tweede partij en de grootste lokale partij", aldus Kloos. Het aantal zetels dat de partij krijgt toegeschreven blijft wel gelijk, zowel OPA als D66 staan op vijf zetels.

Bij D66 heerst een euforische stemming. "Het is overweldigend en verrassend", reageert lijsttrekker Simone Meijnen op het nieuws. "Totaal onverwacht natuurlijk, we waren er gewoon van uitgegaan dat OPA gewonnen had, net als zij. Het is voor hen een enorme domper, maar wij zijn natuurlijk ontzettend blij."

"We zijn nu nog erg overrompeld, dus we gaan dit weekend kijken hoe we nu gaan organiseren en hoe we een mooie samenwerking gaan zoeken met andere partijen", aldus Meijnen. "Die verantwoordelijkheid gaan we zeker nemen, maar we gaan het eerst even laten bezinken."
Pin It
Bekeken: 4716x
https://ee.itk.ac.id/data/