Cameraland is de winkel aan de Van Ostadelaan in Alkmaar die woensdagochtend op gewelddadige wijze was overvallen. Twee overvallers glipten achter de bedrijfsleider aan naar binnen en bonden hem na een worsteling vast. De schoonmaker die aankwam werd in zijn gezicht geslagen. Na een paar minuten gingen de daders er vandoor, met telefoon en sleutel van de bedrijfsleider. Het duo en een derde verdachte zijn nog spoorloos.

De bedrijfsleider ging rond 07:45 uur via de achteringang van Cameraland naar binnen. Twee overvallers glipten mee en duwden een onbekend voorwerp in zijn nek. Er was een worsteling maar de bedrijfsleider gaf toen op. Hij moest op de grond liggen en werd vastgebonden. Het lukte de overvallers echter niet om de winkel zelf in te komen, vertelt Cameraland-eigenaar Peter Dekker de volgende dag tegen mediapartner NH Nieuws: "Dat komt doordat we een tweede deur hebben waar je doorheen moet om het magazijn te bereiken."

Toen de schoonmaker het magazijn binnen kwam, schrok hij zich rot en rende weg. Eén van de overvallers ging achter hem aan, sloeg hem in zijn gezicht en probeerde hem de winkel in te trekken. Dat lukte niet. De schoonmaker ontkomt en rent naar de Albert Heijn, vanwaar de politie wordt gebeld.

De overvallers vluchtten volgens Peter Dekker - nog ontdaan van de overval - binnen twee tot drie minuten. "Ze hebben de sleutel en telefoon van de medewerker meegenomen en zijn toen gevlucht". Met nog een derde persoon gingen ze er vandoor op een donkerkleurige scooter en een fiets richting de Terborchlaan.

Een overval is iets waar de eigenaar 'altijd heel erg bang voor is geweest'. "We hebben eerder plofkraken meegemaakt en de winkel daar goed tegen beveiligd. Maar op het moment dat je zo'n winkel als een soort bunker beveiligt tegen plofkraken, weet je ook dat het op een andere manier geprobeerd gaat worden. Dat is nu gebeurd."

Dekker zegt slachtofferhulp en training voor zijn personeel te regelen: "Een overval meemaken is natuurlijk ontzettend heftig, zowel voor de betrokkenen als voor onze andere medewerkers". Zijn overvallen bedrijfsleider 'zit op dit moment thuis' om de overval te verwerken.

De politie doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden. Op Burgernet werd opgeroepen uit te kijken naar een lichtgetinte man met krullen. Hij droeg een jas met bontkraag en reed op een fiets. De tweede man was volledig in het zwart gekleed en de derde had een donkere huidskleur en droeg een Parajumpers jack. De leeftijd van de drie verdachten is niet bekend. (foto: Instagram / wijkagent Hoefplan-Bergermeer)

Cameraland was al zeker drie keer doelwit van ramkraken. Eind mei 2015 reden twee mannen met een auto naar binnen. Ze wisten waarvoor ze kwamen en gingen er met buit vandoor, maar werden diezelfde nacht nog aangehouden. De schade aan de gevel werd geschat op 250.000 euro. Volgens getuigen leek het of ze de nacht ervoor al hadden gescout.

In januari 2018 reed een kleine auto in op de winkel en drie verdachten gingen er vandoor met spullen. De verdachten werden diezelfde nacht nog aangehouden en de spullen konden worden teruggebracht. Eén van de daders, een Amsterdammer moest vier maanden de cel in.

De meest recente ramkraak vond plaats in april 2020. Inbrekers probeerden met bestelauto binnen te komen, maar het rolhek en de inmiddels geplaatste palen deden hun werk. De auto kwam vast te zitten en de mannen gingen er te voet vandoor. Ondanks de palen was er veel schade.

Pin It
Bekeken: 9196x
https://ee.itk.ac.id/data/