Sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne krijgt het Regionaal Archief Alkmaar regelmatig vragen over de atoombunkers en schuilkelders in Alkmaar. Mensen willen uit bezorgdheid of nieuwsgierigheid weten of ze er nog zijn en zo ja, of ze nog bruikbaar zijn. "Ze zijn er zeker nog, maar geen van allen zijn nog in werkende staat. Ook ze weer bruikbaar maken is niet te doen. Het zou een enorm kostbare en bijna onhaalbare onderneming zijn."

Eén van die oude openbare atoombunkers is de parkeergarage onder Theater De Vest. Bij de aanleg in 1977 en 1978 werden onder andere grote gas- en drukdichte met beton gevulde schuifdeuren geïnstalleerd en een grote wateropslag (links op foto). De schuilkelder moest ruimte bieden aan hooguit 6.000 mensen.

Ook onder de Telefooncentrale uit 1973 zit een grote atoomkelder. Deze was in het geheim uitgerust voor het telefoonnetwerk en het noodnet. Ook was er een commandopost voor het landelijke Bescherming Bevolking netwerk. Een aantal vloeren lagen op veren om gevoelige apparatuur te beschermen bij bominslagen.

Onder de aanbouw van het stadhuis aan de Breedstraat zit een kleine bunker voor ongeveer zes mensen.  Er waren een nood-bestuursruimte voor het stadsbestuur en ook een BB-commandopost. En dan zit er nog een atoomkelder van twee verdiepingen onder het gebouw van De Nederlandsche Bank aan de Ampèrestraat, al is deze nooit volledig ingericht geweest. Niveau -2 werd gebruikt als kluis. DNB verliet het pand in 1977.

Meer over de bunkers op regionaalarchiefalkmaar.nl en bekijk ook de informatiefolder uit 1980 over de schuilkelder onder De Vest:  issuu.com/archiefalkmaar/.
Pin It
Bekeken: 8503x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/