De invoering van tweerichtingsverkeer voor fietsers op de Oudegracht en het Verdronkenoord in Alkmaar, wordt door een aantal grachtbewoners aangevochten in de rechtbank. Zij vonden het al gevaarlijk zat met (brom-) fietsers die tegen het eenrichtingsverkeer in reden. Dat meldt het NHD. De gemeente stelt dat de situatie juist veiliger wordt, omdat nu duidelijk is dat tweewielers van beide kanten kunnen komen.

Bewoners vinden dat gemeente Alkmaar niet goed naar hen heeft geluisterd en te weinig onderzoek heeft gedaan. Volgens de gemeente meldde de wijkagent echter dat er geen ongelukken gebeurd zijn. Maar veel incidenten, bij-ongelukken en zaken als kapotte autospiegels zouden volgens de bewoners niet worden gemeld.

De bewoners vinden dat de gemeente niet moet zwichten voor de spookrijders, maar juist vaker moet optreden. De gemeente zegt dat het niet te doen is om constant te handhaven, maar dat hoeft volgens een bewoner tegenover het NHD ook niet. Handhavers moeten spookrijders aanspreken, in plaats van "wegkijken". De gemeente stelde dat de betreffende handhavers specifiek voor het parkeerbeleid zijn (en ook niet bevoegd zijn voor toezicht houden, red.).

Omwonenden klagen ook over een nog grotere 'bordensoep'. Volgens Pim de Ridder, voorzitter van bewonersvereniging Hart van Alkmaar, zijn zelfs twee verkeerstagiaires uit Apeldoorn afgezwaaid door de 'chaos'. De gemeente ontkent niet dat de situatie verwarrend kan zijn en belooft deze eenduidig te maken.

De uitspraak van de rechter is over zes weken. Overigens overweegt de gemeente, in verband met de conversie van de Laat-west tot voetgangerszone, aan herinrichting van de grachten.
Pin It
Bekeken: 3814x