Straatintimidatie is het ongewenst benaderen van mensen op straat met seksueel getinte uitlatingen en gebaren. Dit gebeurt overal ter wereld en helaas ook in Alkmaar. De gemeente lanceerde in oktober het Meldpunt Straatintimidatie om meer inzicht te krijgen in de ernst van de zaak. Geen overbodige luxe, aldus de gemeente. De 17-jarige Rosetta is een van vier jonge slachtoffers die hun ervaringen willen delen.

Het meldpunt werd gelanceerd met campagneteksten als ‘Hey vuile nicht’ en ‘Wow, lekkere billen’. Uitlatingen die mensen ongewenst te horen krijgen. Voor het vervolg zijn vier Alkmaarse jongeren bereid gevonden om te vertellen over wat zij zoal meemaken.

Rosetta is pas 17 jaar, maar is al veel te bekend met straatintimidatie: "Het was een wonder als ik naar school fietste en er niet naar me gelachen of geroepen werd". 's Avonds is het ook nog wel eens raak en dat geeft haar een onveilig gevoel. Haar ouders geven regelmatig een lift en als ze alleen op pad gaat, geeft ze regelmatig live haar gps-locatie door.

De tiener vertelt openhartig over hoe ze eens bij een rood stoplicht stond en twee mannen in een busje naast haar stopten. De twee riepen eerst naar haar om de aandacht te krijgen, maar ze reageerde niet. Ze kreeg de woorden 'arrogante slet' en een waterflesje naar haar hoofd, en ze schreeuwden: "Dat gebeurt er met hoeren zoals jij."

Rosetta is zich anders gaan gedragen in het openbaar. "Ik heb mezelf heel erg aangeleerd om mensen niet aan te kijken en ik zal bijvoorbeeld ook nooit ’s nachts op hoge hakken over straat gaan. Je bent gewoon niet weerbaar". Eén keer deed zelfs eens aangifte bij de politie.

Rosetta is positief over het meldpunt, maar denkt dat ook bewustwording van belang is.  Zij heeft het idee dat veel mensen niet beseffen dat op straat naar iemand heel intimiderend kan overkomen. Een van de andere jongeren die meewerken aan de campagne sluit zich hierbij aan. Zij vindt dat mannen een andere manier moeten vinden om hun boodschap over te brengen als ze wél goede intenties hebben.

Het meldpunt van Alkmaar is te vinden via alkmaar.nl/straatintimidatie.
Pin It
Bekeken: 4810x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/