Uit het grootste Koopstromenonderzoek ooit blijkt vooral dat de opmars van internetwinkels onverminderd doorzet en de detailhandel verliezen leed. In het onderzoek is de invloed van corona meegenomen. Binnen Noord-Holland is Alkmaar dé positieve uitzondering onder de grote winkelgebieden. De kaasstad scoorde goed wat betreft bestedingen en bezoek van consumenten van buiten de gemeente.

Het Koopstromenonderzoek 2021 werd gehouden in opdracht van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Onderdeel van het onderzoek was een enquête in september en oktober met 186.000 respondenten. Het onderzoek biedt belangrijke data en inzichten in de detailhandel en winkelgebieden in de provincies.

In 2018 waren de grote winkelgebieden nog de grote ‘winnaars’ in het KSO. Dat was vorig jaar heel anders, vanzelfsprekend speelde corona en de beperkingen een grote factor. Het toerisme kelderde en door thuiswerken ook het bezoek vanuit werk. Internetshoppen is blijvend en winkelen werd doelmatiger, met name door corona. Toch vinden shoppers een bezoek aan horeca, en in mindere mate ontspanning, steeds belangrijker als onderdeel van hun trip naar een centrumgebied. Ruim een derde van de shoppers bezoekt ook horeca.

In Noord-Holland valt vooral in Amsterdam en Amstelveen de sterke toename van leegstand op, net als de omzetdaling met 10 procent in onder andere Amsterdam, Zaanstad en Beverwijk. Kleding- en schoenenwinkels leden pijn en bouwmarkten, woonwinkels en tuincentra deden het juist beter. Zoals gezegd, Alkmaar is de positieve uitzondering op de grote centra.

Ilse Zaal, gedeputeerde Economie: “Met dit onderzoek willen wij gemeenten maar ook vastgoedpartijen en retailers bouwstenen geven om scherpere keuzes te maken over de toekomst van hun winkelcentra. Als provincie helpen wij hier graag aan mee. Zo gaan wij in een aantal Noord-Hollandse winkelgebieden aan de slag met het programma 'Wonen voor Winkels' waarmee we bijdragen aan het oplossen van grote woningentekort en een betere mix van verschillende functies in een winkelgebied". Daarbij zit ook een subsidieregeling voor gemeenten, ondernemersverenigingen en vastgoedeigenaren kunnen.

Meer op kso2021.nl.
Pin It
Bekeken: 3523x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/