Gemeente Dijk en Waard is van plan de regels voor de horeca in Heerhugowaard door heel de gemeente te hanteren. Dat betekent met name voor de Langedijker horeca meer vrijheden, waaronder ruimere openingstijden. Zodra de coronabeperkingen zijn opgeheven natuurlijk. De nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) moet nog wel, met enige vertraging, worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Eerst was nog een bijeenkomst ingelast voor bewoners.

Vorig jaar is door beide gemeenten al gekozen voor minder regels en ruimere tijden vanaf de fusie. Met de nieuwe APV mag de horeca dagelijks van 06:00 tot 04:00 uur geopend zijn. Paracommerciële inrichtingen moeten om 01:00 uur sluiten en mogen doordeweeks vanaf 15:00 uur alcohol verstrekken en in het weekend vanaf 12:00 uur. In wijk- en buurtcentra mag vanaf 12:00 uur tot sluitingstijd alcohol worden geschonken. Terrassen mogen tot 01:00 uur open blijven.

Tegenover het 'regelluwe' beleid staat dat ondernemers meer verantwoordelijkheid hebben om bijvoorbeeld mogelijke overlast voor omwonenden binnen de perken te houden.

In Langedijk werden een pilots gehouden om te kijken wat ruimere openingstijden tot gevolgen zou hebben en die hebben volgens de gemeente niet geleid tot extra klachten. De gemeente realiseert zich daarbij wel dat er maar zeer beperkt testtijd was vanwege de coronaregels.

Er was overigens weinig interesse van bewoners voor bijeenkomsten over de horecaregels. Er kwamen respectievelijk slechts twee, vier en één bewoners opdagen. Op een brief kwamen twee reacties.
Pin It