Drie van de Colombianen die zijn aangehouden na de dodelijke schietpartij in Bergen aan Zee zijn dinsdag wegens witwassen veroordeeld tot celstraffen.

Twee dagen na de schietpartij in februari vorig jaar werden na een klopjacht zes Colombianen aangehouden op een hotelkamer in Amsterdam. Ze hadden ruim een half miljoen euro aan contant geld bij zich. Volgens de rechtbank moet het de opbrengst zijn van onbekende criminele activiteiten. Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie de Colombianen ook drugshandel ten laste leggen, maar daar zag de officier van justitie later van af. Wat overbleef op de tenlastelegging, was het bezit van grote hoeveelheden contant geld, waar de Colombianen geen goede verklaring voor konden geven.

Op 19 februari werd Bergen aan Zee opgeschrikt door een schietpartij. Volgens het Openbaar Ministerie was er een conflict tussen Colombianen en de Poolse Marius M., die zich bedrogen voelde bij een drugstransactie. Hij dacht cocaïne van de Colombianen te hebben gekocht, maar bleek na de deal opgescheept met meer poedersuiker dan verdovende middelen. In Bergen aan Zee moest dat worden rechtgezet, en daarvoor verzamelde hij volgens justitie een groep helpers die naar het kustdorp togen om het geld terug te eisen. Dat ontaardde in een mislukte ontvoering en een schietpartij die een 45-jarige Colombiaan het leven kostte.

Na de schietpartij sloegen beide partijen op de vlucht. In het politieonderzoek kwam de recherche de Colombianen op het spoor. Een arrestatieteam viel enkele hotelkamers binnen in Amsterdam. In de eerste kamer lag 396.700 euro in een koffer, 101.450 euro in de kledingkast en 1.850 euro op het bed. Het geld was gewikkeld in huishoudfolie. Bij de pakketten zaten notities met namen en bedragen. In deze en in een tweede hotelkamer werd nog meer geld gevonden in portemonnees, de kluis en in kledingstukken.

De politie vond ook twee start/alarmpistolen met drie patronen. Een 35-jarige hoofdverdachte zegt dat hij een van deze wapens heeft gebruikt op de dag van de schietpartij, ’enkel omdat hij zichzelf wilde beschermen’. Omdat de wapens zijn verboden in Nederland veroordeelde de rechtbank hem ook voor verboden wapenbezit. Samen met een andere hoofdverdachte (38) moet hij 30 maanden de cel in, met aftrek van voorarrest. Een 55-jarige vrouw kreeg 25 maanden celstraf, zo valt te lezen in de vonnissen van de rechtbank.
Pin It