Ouderen in deze regio krijgen valse e-mails binnen over de boosterprik, zogenaamd met de GGD als afzender.
GGD Hollands Noorden krijgt hier verschillende berichten over binnen. De ontvanger krijgt te lezen dat iedere senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. De GGD verstuurt nooit dergelijke e-mails met uitnodiging.

Deze valse e-mails, ook wel phishing mails genoemd, zijn door heel Nederland verstuurd. In de e-mail staat een link. Als daarop wordt geklikt, komt men in een bankomgeving terecht. Deze is nagebouwd. Fraudeurs proberen op deze manier geld afhandig te maken van senioren.

GGD Hollands Noorden wijst erop dat mensen nooit per mail worden uitgenodigd voor een vaccinatie. Bovendien is de prik vrijwillig en gratis. Geen enkele GGD vraagt om een bankrekening of om geld over te maken. Uitnodigingen voor de boostervaccinatie gebeurt via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dat gebeurt via een media-oproep. Lokaal worden soms sms-berichten gestuurd.

Alleen afspraakbevestigingen gaan per e-mail. Die worden automatisch verstuurd omdat inwoners (online of telefonisch) een afspraak hebben gemaakt. In de afspraakbevestigingen staat bijvoorbeeld wat men meeneemt naar de vaccinatielocatie.

Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt. 'Het dringende advies luidt: open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg'.
Pin It
Bekeken: 1648x