De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Beide gemeenten kunnen nu op 1 januari fuseren. In november zijn er verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van de nieuwe gemeente Dijk & Waard.

Eerst werd er gestemd over een voorstel van Eerste-Kamerlid Van Hattem (PVV) om eerst een referendum te houden onder de inwoners van Langedijk en Heerhugowaard. De samenvoeging is namelijk niet onomstreden, veel inwoners van Sint Pancras en Koedijk zouden liever bij Alkmaar horen dan bij Heerhugowaard. In Den Haag werd gelobbyd voor een grenscorrectie. Maar het voorstel voor een referendum kreeg slechts steun van Forum voor Democratie, de fracties Nanninga en Otten en de Partij voor de Dieren.

Nadat duidelijk was dat er geen steun was in de Eerste Kamer voor een referendum, stemden PVV, FvD, de fractie Nanninga en de Partij voor de Dieren tegen de fusie. Dat was echter bij lange na niet genoeg om een stokje te steken voor de fusie tussen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Het dorp Sint Pancras een deel van Koedijk is daarom straks onderdeel van de nieuwe gemeente. (foto: Wiki Commons)

Pin It