Het Openbaar Ministerie doet geen strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van informatie bij de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester van Alkmaar. Nog voordat de openbare raadsvergadering op 15 april zou beginnen was al bekend dat Anja Schouten de nieuwe burgemeester zou worden. Het besluit van het OM zorgt voor onvrede bij de vertrouwenscommissie van de gemeente Alkmaar.

Het is niet duidelijk wie de informatie heeft doorgespeeld naar de pers, maar het lekken van zulke informatie is strafbaar. Toch ziet het Openbaar Ministerie geen reden om de zaak verder te onderzoeken. De vertrouwenscommissie is het daar niet mee eens. Bij het gerechtshof van Amsterdam is er daarom een klacht ingediend tegen dit besluit. In deze zogeheten artikel 12-procedure toetst het Gerechtshof die beslissing.

Voorzitter Maya Bolte van de vertrouwenscommissie zet grote vraagtekens bij de argumentatie van het Openbaar Ministerie. "Ik mag daar niet veel over zeggen, maar het lijkt wel alsof er helemaal geen onderzoek is gedaan. Pas na tien weken komen ze met dit besluit. Dan verwacht je wel iets meer dan wat we nu te horen krijgen." Het Openbaar Ministerie wil na vragen van NH Nieuws wel vertellen waarom er besloten is om geen strafrechtelijk onderzoek te doen. Volgens woordvoerder Tine Zwiers van het Openbaar Ministerie is het vrijwel onmogelijk om te achterhalen wie de dader is. Zo zijn er meer dan veertig mensen die de beschikking hadden over de vertrouwelijke informatie.

Ook is de vergadering meerdere keren geschorst zodat de informatie over de nieuwe burgemeester gedeeld kon worden. Dat kon mondeling maar ook via telecommunicatie. Bovendien konden de raadsleden het pand verlaten, naar binnen en buiten lopen. Verder zijn er geen concrete aanwijzingen in de richting van een kleiner aantal personen. "Het instellen van een strafrechtelijk onderzoek zal onder deze omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid geen zicht bieden op een concrete verdachte", aldus de woordvoerder.

Het is volgens Bolte helemaal niet de bedoeling om een heksenjacht te ontketenen naar de persoon die de informatie heeft gelekt. "Het is niet de bedoeling om een collega-raadslid achter de tralies te krijgen, maar voor de beeldvorming is dit niet goed. We hebben het gevoel dat we dit niet voorbij kunnen laten gaan." Volgens Bolte moet het Openbaar Ministerie goed naar de eigen werkwijze gaat kijken. "Ik snap dat andere zaken belangrijker zijn, maar er wordt tegen ons verteld dat wij zorgvuldig moeten handelen terwijl ze zelf nauwelijks onderzoek doen. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Bolte was naar eigen zeggen 'onthutst' toen bleek dat het Noordhollands Dagblad al wist dat Schouten de nieuwe burgemeester van Alkmaar zou worden. "Het is natuurlijk hun goed recht als journalisten om dit te publiceren, maar er lag al een compleet verhaal klaar nog voordat ik het nieuws bekend maakte. Veel raadsleden en burgemeester Roemer waren verbijsterd en boos. Dit had beter uitgezocht moeten worden door het Openbaar Ministerie."
Pin It
Bekeken: 1486x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/