De Alkmaarse politiek heeft er moeite mee als eigenaar BPD bij de nieuwbouw aan het Noordhollandsch Kanaal bij Kanaaldijk 301 voor andere duurzame energie zou kiezen dan het warmtenet van HVC. Vorige week liet projectontwikkelaar BPD weten dat het aansluiting op het warmtenet nogal duur vindt, en ook andere alternatieven onderzoekt, zoals bodemwarmte. Dat leidt tot kritische reacties van raadsleden, die het warmtenet zien als het duurzame paradepaardje van Alkmaar.

De hoge kosten voor aansluiting zouden ermee te maken hebben dat het warmtenet het nieuwbouwproject nog niet genaderd heeft. Raadsleden menen te weten hoe ver het warmtenet nu komt. Volgens de een komt het niet verder dan het Stadskantoor, volgens de ander is de penetratie in de wijk Huiswaard slechts een kwestie van tijd. Fractieassistent Peter van der Heijde van de Senioren Partij Alkmaar woont aan de Muiderwaard, en heeft een brief gekregen van huisbaas Woonwaard. Daarin schrijft woningcorporatie Woonwaard: 'Uit onderzoek van HVC is gebleken dat we uw wijk makkelijk kunnen aansluiten op het warmtenet.' En: 'We zien dit als een mooie kans om te stoppen met het gebruik van aardgas en direct over te stappen.' Dat is op 250 meter afstand van het nieuwbouwproject van BPD.

Op de voormalige locatie van Rijkswaterstaat komen 160 woningen verdeeld over vijf woontorens waarvan de hoogste 28 meter wordt. De gemeenteraad kan instemmen. De verwachting is dan ook dat tijdens de raadsvergadering van donderdag het licht op groen gaat. De wens van de projectontwikkelaar om andere vormen van duurzame energie te onderzoeken, was het enige wat enige discussie opleverde.

Pin It