Vooral bij de vaccinatietenten in Alkmaar en Hoorn is het een komen en gaan van mensen. Het verschil in drukte met een paar maanden terug is groot. "Oh ja! Dat kan je goed merken", zegt dagcoördinator Jolanda van Duin tegen mediapartner NH Nieuws. "Toen begonnen we ook met een andere doelgroep, de ouderen, die soms net wat meer tijd nodig hadden, het was koud en we moesten nog worden ingewerkt. Het ging toen goed, maar nu gaat het echt razendsnel."

Achter de hokjes waar de injecties worden gezet, is de ruimte waar de vaccins worden voorbereid voor gebruik. Medewerkers kantelen de kleine flesjes vloeistof voorzichtig tot ze met de naald van de injectie de benodigde hoeveelheid vaccin kunnen opnemen. De tekorten uit het begin van de landelijke operatie remmen de vaccinatie steeds minder.

"We vaccineren zo'n 7.000 mensen per dag in de hele regio", vertelt GGD HN-woordvoerder Harry Katstra. "Je ziet dat in Hoorn en Alkmaar heel veel vraag is. Daar is het elke dag eigenlijk vol. In Middenmeer en Den Helder stroomt het ook goed door, maar daar zijn de aantallen lager. Dat heeft ook met de verdeling van de vaccins te maken over de regio."

Van Duin heeft net de overdracht gedaan aan het volgende team in Middenmeer. Er zijn er daar op elk moment van de dag zo'n 60 medewerkers. "We hebben hier vaccineerders, administratief medewerkers, EHBO, artsen, beveiligers en verkeerscoördinatoren en ga maar door. Het is een heel complex gebeuren waar iedereen feilloos op elkaar is afgestemd. Je kan werken op alle locaties, maar omdat iedereen precies weet wat er moet gebeuren werkt het perfect."

Woordvoerder Katstra verwacht dat de priksnelheid de komende tijd ongeveer hetzelfde zal zijn. "We liggen goed op koers dus we verwachten, als de aanvoer goed blijft, dat begin juli iedereen in Noord-Holland Noord een eerste vaccinatie heeft gehad. Iedereen die dat wil natuurlijk."
Pin It