Een 53-jarige Alkmaarse, die medio juli vorig jaar haar flatwoning aan de Waalstraat in brand stak, heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De vrouw zou na 'stemmen in haar hoofd’ rond middernacht op de vijfde verdieping brandende sigaretten naar binnen hebben gegooid. Daardoor vatte kleding en vitrage vlam. Haar zoon lag nog in de woning te slapen. De brandweer moest hem redden.

De vrouw was kort voor het incident opgenomen bij de GGZ. Op advies van deskundigen verklaarde de rechter haar volledig ontoerekeningsvatbaar en daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. Maar er volgt wel een gedwongen opname in een TBS-kliniek.

Het was een serieuze brand waarvoor de brandweer op 20 juli moest uitrukken. Het vuur verspreidde zich snel. Meer dan 100 appartementen moesten tijdens het blussen worden ontruimd. De vrouw wist niet dat een van haar zoons thuis was en lag te slapen aan de andere kant van de brandende woning. De brandweer wist hem op tijd en zonder letsel uit de woning te halen. Na twee uur was het vuur pas volledig onder controle.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de Alkmaarse lijdt aan geestelijke stoornissen. Op advies van deskundigen werd zij volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en daarom ontslagen van alle rechtsvervolging. De verwarde vrouw zou kort voor het incident opgenomen zijn geweest en door de GGZ naar huis zijn gestuurd.

De rechtbank vond TBS met dwangverpleging passend, omdat de kans op herhaling van gewelddadig en onvoorspelbaar gedrag als hoog wordt ingeschat. De rechters menen dat de vrouw moet hebben geweten wat zij deed, omdat zij tegen een buurtbewoner had verteld dat ze alles in de brand had gestoken en na haar aanhouding aan een agent vroeg ’of er doden zijn gevallen’. "De gevolgen van de brand hadden vele malen erger kunnen zijn”, stelt de rechtbank in het vonnis: "Gelukkig zijn er geen personen gewond geraakt.”
Pin It
Bekeken: 882x