De veroorzaker van een zware botsing op de N9 in Alkmaar op Oudjaarsdag 2018 is veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, een rij-ontzegging van drie jaar en behandeling. Op de bewuste dag reed de man onder de drugs te hard over de Huiswaarderweg. Aan het eind reed hij vol door rood, schoot rechtdoor de T-splitsing over en ramde een auto vol in de flank. De bestuurster raakte dusdanig zwaar gewond, dat zij nog altijd ernstige beperkingen heeft in haar dagelijks leven.

Het ongeluk gebeurde rond 10:00 uur. Uit politieonderzoek kwam naar voren dat de verdachte tussen de 76 en 82 km/u reed terwijl hij de T-splitsing naderde en dat het verkeerslicht ruim 10 seconden op rood stond, toen hij volop rechtdoor Martin Luther Kingweg op reed. De vrouw die net van rechts kwam in haar VW Polo had geen schijn van kans. Ze werd vol geramd, zijwaarts tegen de vangrail gedrukt en ook nog eens geraakt door haar achterligger.

De vrouw moest uit haar auto bevrijd worden door de brandweer. Haar ernstigste verwondingen waren de breuken in haar bekken en in een aantal ruggenwervels. De veroorzaker raakte zelf ook gewond. Er was nog een derde gewonde, vermoedelijk een passagier bij de vrouw, maar dat wordt niet duidelijk uit het rechtsdocument.

"De verdachte mag zich gelukkig prijzen dat hij zelf niets aan het ongeval heeft overgehouden. Hoe anders is dat voor het slachtoffer", aldus de rechtbank. "Zij ondervindt ernstige beperkingen in haar dagelijkse bezigheden en sportbeoefening is vrijwel onmogelijk geworden. Haar leven is door toedoen van de verdachte van het ene op het andere moment totaal op zijn kop gezet."

De verdachte erkende zijn fout en gaf ook toe zich niets meer van het ongeluk te herinneren. Mogelijk heeft hij niet eens gemerkt dat de Huiswaarderweg eindigde. Maar hij pleitte met zijn advocaat voor een voorwaardelijke celstraf, taakstraf en behandeling. Dat vond de rechter echter veel te mild.

De behandeling, met reguliere controles, is nodig omdat de verdachte problemen heeft met drank en drugs. Hij was nota bene in 2017 al eens betrapt op rijden met drugs op. Bovendien is hij het afgelopen jaar vaker met justitie in contact geweest. Dit heeft vermoedelijk te maken met een verbroken relatie, gebrek aan stabiele huisvesting en inkomen, en foute vrienden.

"Het risico op recidive en op letselschade wordt ingeschat als hoog", oordeelde de rechter. "Positief te noemen is dat de verdachte een positief netwerk heeft waar hij op terug kan vallen als hij dat wil en dat hij openstaat voor hulpverlening."
Pin It