Provincie Noord-Holland wil twee vliegen in een klap slaan: het overschot aan winkelruimte flink verlagen en tegelijkertijd de woningnood bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat er zo'n 9.000 tot 10.000 woningen kunnen worden gerealiseerd. Duurt de coronacrisis nog veel langer misschien wel 27.000. In Alkmaar is er voorlopig potentie voor 659 tot 750 nieuwe woningen. "Maar blijf nou zuinig op die winkel in het straatbeeld", waarschuwen ondernemers en experts.

Er staat in Noord-Holland ruim 400.000 m2 winkelvastgoed leeg, waarvan 125.000 m2 geschikt zou zijn om te verbouwen tot woning. De provincie biedt gemeenten een helpende hand voor deze transitie. De kaasstad biedt de meeste opties na Zaandam (700-800 woningen). Alkmaar is een van de gemeenten die al aan de omvorming werkte. De Laat-Oost wordt sinds juni 2020 niet meer tot het winkelgebied van de binnenstad gerekend.

Volkshuisvestingsdeskundige Hugo Priemes dringt er op aan om niet te rigoureus te werk te gaan. "Het is verstandig, ook tijdens een woontekort, om bepaalde winkels of winkelcentra in stand te houden", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws. "Soms is het beter om te zoeken naar een nieuwe winkel die in de lege ruimte geplaatst kan worden, zoals bijvoorbeeld bij de panden van de V&D is gedaan. We moeten zuinig zijn op de winkels in het straatbeeld."

Hans van de Leygraaf, voorzitter van ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, sluit zich daarbij aan en raadt af om woningen op straatniveau in te richten. "De etalages vormen het straatbeeld. Bouw in de verdiepingen erboven woningen. Dan blijft het rendabel en is het ook nog leuk wonen. Anders is de winkelstraat verloren. De gordijnen zijn 's avonds dicht, tijdens de vakanties is er niemand en de straat staat vol met fietsen". Bovendien gaan extra woningen op straatniveau het verschil niet maken, stelt de makelaar. "Er zijn 20.000 woningen nodig in Alkmaar. Laten we nou niet een winkelstraat opofferen voor 100 woningen."

Gedeputeerde wonen Cees Loggen: "De komende tien jaar zijn in Noord-Holland ruim 130.000 woningen nodig. Het tempo van huidige winkeltransformatie ligt laag en het aantal plannen is beperkt. Er is in veel gemeenten meer mogelijk. De komende jaren willen wij gemeenten stimuleren en ondersteunen bij het realiseren van kansrijke projecten."
Pin It