Het selectieproces voor de nieuwe burgemeester van Alkmaar is in volle gang. Nadat de gemeente een profielschets opstelde, konden inwoners via een online enquête aangeven wat zijn of haar belangrijkste focuspunten en eigenschappen moeten zijn. Van de 1.024 respondenten wilde 51,8 procent dat de nieuwe burgemeester zich vooral richt op "álle inwoners" en met 44,2 procent kwam "zichtbaar en aanspreekbaar" als voornaamste eigenschap naar voren. Eén deelnemer wees Bertje Doperwtje aan.

Andere focuspunten voor de opvolger van Piet Bruinooge volgden op ruime afstand. De top 5 bestaat verder uit handhaving, openbare orde en veiligheid (36,7%), goed en integer bestuur (35,1%), álle wijken, dorpen en kernen (24,4%) en natuur & milieu (17,0%). Deelnemers konden ook een eigen focuspunt formuleren. Er ruim bovenuit stak de behoefte aan focus op huisvesting. Een aantal uit de wens om een echte Alkmaarder aan het roer.

De top 5 van eigenschappen bestond verder uit verbindend (43,9%), boven de partijen staan (31,4%) integer (26,0%) en daadkrachtig en standvastig (23,8%). Een aantal gebruikte eigen woorden als "sociaal" en "vergroenend" of lieten weten graag een vrouw als burgemeester te zien.

Jongeren zien graag een Alkmaarse burgemeester met focus op voorzieningen voor hun doelgroep, ondernemers willen graag vooral focus op economie en bedrijfsleven en instellingen wijzen op cultuur. Ouderen zien graag vooral daadkracht en standvastigheid.

Opmerkelijk is dat bij beide vraagstukken Ben Bijl twee keer genoemd wordt in de geschreven reacties. Bijl, die sinds deze week als enige BAS-raadslid overblijft, omdat fractievoorzitter Willem Peters hem verliet. Hij zou afspraken niet zijn nakomen en teveel zijn eigen weg gaan. Moet gezegd worden dat de vier reacties binnen ongeveer een half uur waren ingevoerd.

Ook Bertje Doperwtje werd voorgedragen. "Die staat voor iedereen en niet voor degene met het meeste geld". Het zit er dik in dat de bekende straatmuzikant liever hartje winter buiten speelt in t-shirt en korte tuinbroek, dan dat hij burgemeester is. (foto: Pexels / Engin Akyurt)
Pin It