Maandagavond werd de raadsvergadering van 28 mei voortgezet in De Meent, omdat nog een aantal punten onbesproken waren gebleven, waaronder de noodlijdende detailhandel in de binnenstad van Alkmaar. Besloten is om oostzijde van de Laat niet meer als winkelgebied te beschouwen. Bijna alle andere ideeën haalden het niet.

Het winkelaanbod in de Alkmaarse binnenstad krimpt, met name aan de Laat-Oost. Over de hele Laat staan zo'n 30 winkelruimten leeg, sommigen al jaren. Het probleem speelt dus al veel langer dan de coronacrisis, die Queens and Men en Fermento de kop kostte. Onderzoek van Locatus wees uit dat het aantal passanten op de Laat-Oost de laatste tien jaar danig is teruggelopen. Oorzaken zijn de concurrentie online en de huurprijzen. Verhuurders zien echter de noodzaak nog niet om deze flink te verlagen, ontdekte Trouw. En het aanbod van de binnenstad kan ook wel wat meer diversiteit gebruiken.

De raad berust zich erin dat het winkelgebied compacter moet worden. De toch kwakkelende Laat-Oost zal dan ook niet meer als onderdeel van het winkelgebied worden beschouwd. Met een wijziging in het bestemmingsplan wordt het mogelijk om in leegstaande winkelruimten woningen in te richten. OPA opperde hetzelfde voor een aantal zijstraatjes, aantal maar een meerderheid van de raad wilde wat dat betreft nog even afwachten.

Herinrichting van de Laat-West was een breed gedragen idee en zal nog verder uitgewerkt worden. Een aantal andere ideeën konden echter de ook prullenbak in. Het idee om makelaars met lege winkelruimten stapsgewijs zwaarder te beboeten kon op maar weinig steun rekenen en de motie van het CDA om het eerste uur in parkeergarages gratis te maken bleek niet veel populairder. Verwacht werd dat dit maar weinig effect zou hebben. Bovendien kan de gemeente de inkomsten nu goed gebruiken.

Het VVD-plan om het oude V&D pand te kopen samen met private investeerders kon ook niet breeduit bekoren. De eigenaar van het pand is meermalen bekritiseerd over een stugge houding - zo werd recent nog een plan voor een overdekt horecaplein genegeerd - maar een dergelijke strategische overname werkte voorheen maar zelden, volgens OPA-raadslid en voormalig wethouder Anjo van de Ven, en ook huidig wethouder Pieter Dijkman. Bovendien komt zo'n gezamenlijke aankoop niet zomaar van de grond, en ondertussen gaat de vraagprijs naar verwachting alleen maar omhoog.
Pin It
Bekeken: 2124x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/