De drie buurtbussen van de Vereniging Buurtbus Bergen blijven vanwege het coronavirus tot zeker augustus in de garage staan. Dit heeft de vereniging besloten in gezamenlijk overleg met de provincie Noord-Holland en andere buurtbusverenigingen. Daardoor is er voorlopig geen openbaar vervoer tussen Egmond aan Zee en Camperduin via Bergen en Bergen aan Zee, de route van buslijn 410. Alternatief openbaar vervoer is er voorlopig ook niet, omdat het coronavirus ook het wmo-vervoer voor ouderen en mindervaliden heeft stilgelegd.

Alle buurtbussen in Noord-Holland Noord die door vrijwilligers worden gereden, rijden vanwege het coronavirus niet tot 17 augustus. Dit is tot het einde van de zomervakantie. Lijn 408 van buurtbus Heiloo tussen Heiloo en Egmond aan Zee rijdt dus ook niet.

De vereniging Buurtbus Bergen is een vrijwilligersorganisatie, die met drie 8-persoons busjes openbaar vervoer aanbiedt in en tussen de woonkernen Camperduin, Groet, Schoorl, Bergen, Bergen aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee.

Binnen de vereniging zijn ruim honderd vrijwilligers actief. Bij het besluit speelde een rol dat de meeste vrijwilligers ouderen zijn die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. De RIVM-richtlijn luidt dat deze mensen uit voorzorg zoveel mogelijk thuis blijven.

Bovendien zijn deze buurtbussen nog niet voorzien van beschermende voorzorgsmaatregelen zoals een afscherming bij de chauffeur. Mondkapjes voor chauffeur en passagiers, zoals elders in het openbaar vervoer verplicht wordt vanaf 1 juni, werden niet als oplossing gezien.

In de komende periode bekijkt de provincie samen met de buurtbusverenigingen en Connexxion op welke manier de buurtbussen na de zomervakantie weer opgestart worden. De beoogde startdatum in augustus wordt mogelijk verschoven, als er voor die tijd bijvoorbeeld geen versoepeling komt voor buurtbuschauffeurs die tot de risicogroep behoren.
Pin It