Het personeel van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar wist niet wat het meemaakte, na een oproep via de Vrijwilligerscentrale. Het ziekenhuis heeft vrijwilligers nodig om de zwaar belaste verpleegkundigen van huis heen en weer te pendelen voor hun nachtdiensten. Na een dag zijn die er ineens in overvloed.

Het zijn idioot hectische tijden voor iedereen in het Noordwest Ziekenhuis op de afdelingen met coronapatiënten, maar de coördinator van de speciaal ingerichte 'coronaplanning' heeft het wel heel erg druk. Sylvia Bommer moest de afgelopen weken alle roosters omgooien om personeel van de wat rustigere vestiging Den Helder in Alkmaar in te zetten.

En dat brengt de nodige problemen met zich mee. Zo moeten de verplegers uit de Kop voor hun nachtdiensten 's avonds laat richting Alkmaar en 's morgens vroeg weer terug naar huis. Bommer tegen mediapartner NH Nieuws: "Wij vragen al zoveel van onze medewerkers, dan kunnen we ze eigenlijk niet na een lange nacht nog in de auto laten stappen. Het risico dat je in slaap valt achter het stuur tijdens die lange tocht naar huis is gewoon te groot."

Zonder hulp van buitenaf kon het ziekenhuis die veiligheid echter niet geven. Via de Vrijwilligerscentrale werd dan ook een oproep voor vrijwillige chauffeurs geplaatst. Dat leverde zoveel aanbiedingen op, dat het ziekenhuis nu vraagt om niet meer te reageren. Bommer: "We vinden het hartverwarmend dat er zoveel mensen zijn die hun hulp aanbieden. We zijn daar echt heel erg blij mee. Binnen no time konden we de oproep intrekken."

Om de veiligheid te waarborgen rijden de vrijwillige chauffeurs niet met hun eigen auto, maar met een speciale bus waarin iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar kan zitten.
Pin It
Bekeken: 2013x