Zaterdagmiddag werd voor het eerst een polsstokverspring wedstrijd gehouden als onderdeel van de 8 october feesten. Niet heel raar want het was de Alkmaarse timmerman Maarten van der Meij die in 1573 met een geheime boodschap door de Spaanse linies 'sloop'. De boodschap aan gouverneur Diederik Sonoy zat verstopt in zijn polsstok.

“De geheime briefjes zijn vandaag de dag te bekijken in het Stedelijk Museum,” laat Gerben Kossen van de organisatie weten. En inderdaad, daar in de Victoriezaal staat de polsstok zelf, en, de briefjes. Er werd in die briefjes een noodkreet gedaan, naar hulp van buitenaf, want zonder die hulp zou Nederland zich moeten overleveren aan de Spanjaarden. De dijken werden uiteindelijk doorgestoken om de Spanjaarden onder water te zetten.

Op 8 oktober 1573 gaf de Spaanse legeraanvoerder Don Frederik het op, en trok het Spaanse leger zich terug uit Nederland. Een mooi stukje geschiedenis, ter ere waarvan de het polsstokverspringen dus gehouden werd zaterdag bij de Nieuwlandersingel en de Emmabrug.

"De polsstokbond is er om de deelnemers te laten zien hoe het moet en daarna mogen ze zelf een poging gaan wagen om aan de overkant te komen", zo laat Kossen zaterdag weten. Van der Meij beheerste zelf het polsstokspringen waarschijnlijk iets beter dan de gemiddelde deelnemer aan het Van der Meij Polsstokverspringtoernooi, het aantal mislukte pogingen lag hoog. Wat overigens wel weer uitermate goed uitpakte voor de sfeer.

Wie wilde zien hoe het écht moet kon terecht bij het demonstratiedeel dat vooral aantoonde dat het er een stuk eenvoudiger uitziet dan dat het in werkelijkheid is. In totaal deden 42 mensen mee, het maximale aantal. En daarmee mag deze eerste editie een succes worden genoemd. Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp maakte een fotoreportage die te zien is op onze Facebookpagina.
Pin It
Bekeken: 2432x
https://ee.itk.ac.id/data/