Hoewel het in Alkmaar nog meevalt, wordt er elders in het land steeds vaker gespeculeerd op de koop en verkoop van nieuwbouwwoningen. "Dit is een gevolg van de ontwikkeling van de vrije woningmarkt", zei PvdA-fractievoorzitter David Rubio Borrajo tijdens zijn betoog in de laatste raadsvergadering. Zijn partij diende de motie 'een huis om in te wonen' in om speculaties op nieuwbouwwoningen te voorkomen. De motie is aangenomen.

Investeerders en beleggers kopen een nieuwbouwwoning en verkopen deze met winst nog voor de oplevering. "Het moet niet zo zijn dat de krapte op de woningmarkt voor investeerders is om er een zakcentje op te verdienen. Het is voor de Alkmaarders die er willen wonen", stelt Borrajo.

'Bouwen, bouwen en nog eens bouwen' staat voor de aankomende jaren op de Alkmaarse agenda. Om de speculatietrend op voorhand te tackelen wil PvdA Alkmaar de markt reguleren door een antispeculatiebeding en zelfbewoningsverplichting op te nemen in de koopcontracten.

De intentie van de motie werd breed gewaardeerd door de raad, maar er waren wel een aantal kritische vragen. Met betrekking tot de 'zelfbewoningsplicht' was de vraag wat gebeurt als kopers tijdens de bouw in scheiding gaan en de woning niet meer kunnen of willen betalen. Ook werd gevraagd of de 'antispeculatiebeding' ook geldt voor een woning die aangekocht voor een studerend kind.

De motie is door de raad aangenomen, in de verantwoordelijke commissie moeten de randvoorwaarden duidelijk worden.
Pin It
Bekeken: 3610x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/