De demonstrerende woonwagenbewoners in Alkmaar hebben een succes geboekt: ze kunnen eerder in gesprek met de gemeenten over meer standplaatsen. Ze kunnen nu al begin november om de tafel met de wethouder, in plaats van pas in januari. De protestactie in Alkmaar is tot die tijd opgeschort.

Afgelopen vrijdag demonstreerden een tiental Alkmaarse woonwagenbewoners voor meer standplaatsen in de gemeente. Dat deden ze door met een aantal caravans kamp te maken in de wijk Vroonermeer.

De afgelopen jaren zijn er in Alkmaar geen nieuwe plekken voor woonwagens bijgekomen. Iets wat de woonwagenbewoners in 2007 wel was beloofd. De lijst met wachtenden voor een standplaats is inmiddels flink gegroeid. "Het zijn er wel 60", vertelt Hendrik Heesbeen, een van de wachtenden aan mediapartner NH Nieuws.

Wethouder Marcel van Zon kwam vrijdag met de actievoerders praten en beloofde hen een gesprek in januari. Maar daar waren de kampbewoners niet gelukkig mee. "Dat duurt veel te lang", zeiden ze, en daarom werd er dinsdag opnieuw gedemonstreerd. Dit keer bij 't Lood, het voormalige trainingscomplex van AZ. Ook hier zou, net zoals bij Vroonermeer, plek zijn voor extra standplaatsen.

Dit keer kwam de wethouder Wonen, Paul Verbruggen, met de demonstranten praten. Hij bracht het nieuws dat hij al op 9 november met de kampbewoners om de tafel wil. "Maar het duurt minstens een jaar voordat er eventueel extra standplaatsen zullen zijn", rekende Verbruggen hen voor.

Het bezoek van deze wethouder viel in goede aarde. "Hier hebben we vertrouwen in", stelt demonstrant Heesbeen. "We gaan daarom nu weg bij 't Lood en wachten het gesprek in november af. Desondanks houdt hij een slag om de arm: "Maar mocht dat tot niets leiden dan zullen we, massaler dan tot nu toe, verder protesteren."
Pin It