In 2017 is Alkmaar gestart met de invoering van omgekeerd inzamelen, een nieuwe methode voor de inzameling van huishoudelijk afval. Hiermee wordt het bewoners makkelijker gemaakt om afval te scheiden. De eerste resultaten zijn bemoedigend, het afvalscheidingspercentage is in één jaar tijd gestegen van 50 naar 55 procent.

Met omgekeerd inzamelen gooien inwoners herbruikbare grondstoffen als plastic, blik- en drinkpakken, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en papier in de container bij het huis. Voor de kleine hoeveelheid afval die nog overblijft staan er ondergrondse containers in de buurt. Het omgekeerd inzamelen wordt wijk voor wijk ingevoerd.

Naast een stijging in het afvalscheidingspercentage ziet Stadswerk072 een toename in de hoeveelheid opgehaald plastic. Dit aantal is gegroeid van 7 kilo per persoon in 2016 naar 11 kilo in 2018. In Daalmeer-Zuidwest, één van de wijken die volledig over is op omgekeerd inzamelen, is de opbrengst van PMD zelfs 23 kilo per persoon.

Denise, één van de bewoners uit deze wijk: “Dat omgekeerd inzamelen valt mij echt mee. Ik dacht dat ik veel vaker naar de ondergrondse container zou moeten met restafval, maar dat is dus niet zo. Ik vind het wel belangrijk dat de ondergrondse containers op tijd worden geleegd, zodat je niet wordt belemmerd in het afval scheiden.”

Gemeente Alkmaar heeft als doel om in 2020 60 procent afvalscheiding te realiseren. Op de lange termijn moet omgekeerd inzamelen zelfs voor 75 procent afvalscheiding zorgen. In het resterende deel van 2018, 2019 en begin 2020 gaan ook alle overige wijken in de Gemeente Alkmaar over op omgekeerd inzamelen.
Pin It
Bekeken: 3657x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/