Van 1538 tot 1543 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar: het 'Laurentius-altaarstuk'.

In 1581 werd het werk verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. De zijluiken worden in het kader van 500 jaar Grote Kerk voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 20 april.

Dinsdag 10 april zullen de zijluiken worden klaargemaakt voor de reis. Dit is precisiewerk, want de luiken meten twee bij zes meter en zijn in de loop der eeuwen gekrompen en kromgetrokken. Ze moeten dus met grote voorzichtigheid uit hun scharnieren worden gelicht. Het transport komt vrijdag 13 april in Alkmaar aan.

In de periode dat de luiken in Alkmaar getoond worden, zal in het Stedelijk Museum een presentatie te zien zijn over de achtergronden en avonturen van het altaarstuk. Daarbij wordt een film vertoond over de thuiskomst van de luiken. Van de voorbereidingen voor transport en verpakking tot de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar.  (foto: Margareta Svensson)
Pin It
Bekeken: 2235x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/