Donderdag hebben de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord een intentieverklaring ondertekend om zoveel mogelijk aardgasvrije nieuwbouw te realiseren en om alle wettelijke mogelijkheden daarvoor in te zetten. De ondertekening gebeurde tijdens het symposium 'Aardgasvrij Bouwen' in Heerhugowaard. Hiermee heeft de hele provincie zich als eerste uitgesproken voor aardgasvrije nieuwbouw.

In de Energieagenda van het Rijk is vastgelegd dat in Nederland in 2050 de energievoorziening bijna volledig duurzaam moet zijn. Daartoe wordt binnenkort de Warmtewet gewijzigd, zodat aansluiting op het aardgasnet niet meer verplicht wordt. In plaats daarvan ontstaat een warmterecht.

Vooruitlopend hebben de gemeenten in Noord-Holland Noord met elkaar afgesproken dat ze zoveel mogelijk nieuwbouwprojecten al aardgasvrij willen realiseren. Dit schept duidelijkheid aan betrokken partijen ontwikkelaars, er ontstaat een gelijk speelveld en eenduidig beleid in de regio.

Hoornse wethouder Samir Bashara namens de 17 gemeenten: "Het nu nog ontwikkelen van een woning met aardgas betekent het opleveren van een woning met een gebrek. Want binnen een aantal jaren moet er een ingrijpende aanpassing plaatsvinden om alsnog van het aardgas af te gaan. Met deze ondertekening zetten we een belangrijke stap naar een duurzame energievoorziening in onze regio."

Tijdens het symposium gingen experts voor een zaal vol met bouwers, ontwikkelaars, architecten, woningcorporaties en bewoners in op de nieuwe uitdagingen en oplossingen bij het ontwikkelen van zuinige, gezonde woningen zonder aardgas. Aspecten als kosten en baten, wensen van de consument en luchtkwaliteit in de woningen kwamen aan de orde.

Heerhugowaards wethouder Monique Stam ontving alle deelnemers aan het symposium. Zij onderschrijft het belang van de wens van alle partijen voor vooruitgang: "De bouwsector en belanghebbenden zijn nu aan zet om aardgasvrij wonen mogelijk te maken. Als overheid ondersteunen we deze transitie waar nodig. Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen voor 2030 halen. Samen moeten we het gaan doen."
Pin It
Bekeken: 2619x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/