Bergen, 23 december 2013. Dit jaar viert Haker Natuursteen BV. haar 100-jarig jubileum en dit wordt gevierd met de uitgave van het jubileumboek 'Honderd jaar leven in de steenhouwerij'. Het bijzondere boek werd zaterdag aangeboden in het Parkhotel tijdens een bijeenkomst met medewerkers en genodigden. De redactie en coördinatie van het jubileumboek is verzorgd door Arja Zwirs uit Bergen aan Zee, met speciale dank aan Marjon Elout.

Het boek beschrijft hoe vier opeenvolgende generaties Haker het bedrijf draaiende houden dwars door wereldoorlogen en economische crisis. De passie voor het steenhouwen, de verwevenheid van werk en privé en de band met hun medewerkers zijn opvallend voor de oprichter en zijn opvolgers. Kleinzoon Hans Haker van oprichter Jac. J. Haker: "De basis voor de ontwikkeling van het jubileumboek is mede uit een sigarenkistje dat ik als oudste zoon van Jan kreeg van oma Jans om er goed op te passen. Ook een sigaren doosje van ome Gerard heeft veel bij gedragen, naast het archief wat ik zelf verzameld heb."

Hoewel de 'core business' van Haker met de dood te maken heeft, het maken, leveren en restaureren van grafstenen en grafmonumenten, is er vooral leven in de steenhouwerij. De Hakers blijken ook overlevers en doorzetters te zijn, wat hen tot ware ondernemers maakt.

In 1913 startte Jac. J. Haker een eenmanszaak, een steenhouwerij op de Kennemersingel, vlak naast de st. Josephkerk.  Zijn zonen, Jan en Gerard, zetten het bedrijf voort. Zij werkten er al vanaf de middelbare school zes dagen per week. Hoewel het werk voor Jan door jaren dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog extra zwaar was, nam hij toch met broer Gerard in 1960 het bedrijf over. Eén van Jan's kinderen, Hans, nam de scepter over in 1979. Hij was als kind altijd al in de werkplaats te vinden en vanaf zijn 14e in dienst. Hij is nog altijd de jongst gediplomeerde steenhouwer van Nederland. Hans moderniseerde het bedrijf en breidde het assortiment uit. In 2007 nam Robin Haker, de achterkleinzoon van de oprichter Jac.J.Haker het roer over. Hij doet het goed en vaart zoals elke generatie een eigen koers.

Pin It
Bekeken: 1618x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/