Alkmaar, 21 december 2013. AZ ging zaterdagavond hard onderuit tegen SC Heerenveen. In het AFAS Stadion werd het 1-5 voor de Friezen. Binnen een kwartier keken de Alkmaarders al tegen een 0-2 achterstand aan. Na 12 minuten was Basacikoglu Mathias Johansson te slim af en kon via de handen van Esteban raak schieten. Nog geen 10 minuten later bracht de ploeg van Marco van Basten de score naar 0-2. Ziyech rukte op via het middenveld en schoot vanaf twintig meter schitterend raak.

Heerenveen liet AZ komen en beperkte zich na die goal tot counteren. AZ wist niet wat het met die ruimte moest en leed veel onnodig balverlies. Toch kwamen de Alkmaarders terug in de wedstrijd. Martens nam de toegekende vrije trap snel, waarna Jóhannsson de bal controleerde met zijn borst en hard raak schoot: 1-2. Nog voor de rust liepen de Noorderlingen uit naar 1-3. Martens speelde te kort terug op Esteban, waardoor Slagveer binnen kon tikken.

In de tweede helft was AZ net zo machteloos als in de eerste. Veel slordig balverlies, weinig kansen en een tijdrekkend SC Heerenveen. In de 69e minuut werd de wedstrijd definitief beslist. Een snelle counter werd, via het been van Viergever, gepromoveerd tot doelpunt door Eredivisie-topscorer Finnbogason: 1-4. De gifbeker moest uiteindelijk helemaal leeg voor de Alkmaarse formatie. Ziyech kon geheel vrijstaand laag langs Esteban de 1-5 eindstand scoren.

Dit was de laatste wedstrijd voor de winterstop voor de ploeg van Dick Advocaat. In die winterstop vertrekt AZ nog richting Spanje om daar het trainingskamp op te zetten. Het eerst volgende duel is op 18 januari 2014. Dan komt NAC Breda op bezoek in Alkmaar.