Schoorl, 2 december 2013. In Schoorl werd zondag zoals elk jaar de midwinterhoorn geblazen. Van oorsprong is het een traditie in Twente en de Achterhoek, maar deze is overgewaaid naar onze provincie. Er wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari). In het Twents het 'anbloazen' en het 'afbloazen' genoemd. Dit jaar waren er zelfs 27 blazers. De hoorn moet wel zelf gebouwd worden, op een ambachtelijke manier. Hij is licht gebogen en heeft veel weg van een Alpenhorn, maar dan in kleine, draagbare hoorn. Na flink wat uren zwoegen kon er geblazen worden.

Het gebruik zou zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende, en daarna omgevormd zijn tot het kerstfeest. De voorloper van de midwinterhoorn, de ossenhoorn, zou rond die tijd geblazen zijn om de god Odin / Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan er in slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Van de midwinterhoorn is ook bekend dat hij vroeger ook voor communicatie gebruikt werd, bevoorbeeld om de politie te alerteren dat er smokkelaars in de buurt zijn.

Pin It
Bekeken: 1129x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/