Alkmaar, 29 november 2013. Stedelijk Museum Alkmaar heeft het indrukwekkende 'Gezicht op Alkmaar met boten op het Zeglis' van Allart van Everdingen (1621-1675) voor een periode van vijf jaar in bruikleen gekregen van de Fondation Custodia (Collectie Frits Lugt) te Parijs. Het schilderij is te zien in de vaste presentatie 'De Gouden Eeuw van Alkmaar'. Van Everdingen schilderde het 'Gezicht op Alkmaar' in de late jaren zestig van de 17e eeuw als hommage aan zijn geboortestad. De in Parijs woonachtige Nederlandse verzamelaar Frits Lugt kocht het in 1948. Decennialang hing het in zijn huis en in Hôtel Turgot in Parijs, waar de Fondation Custodia is gevestigd en waar de collectie van Frits Lugt wordt bewaard en opengesteld voor publiek.

De Fondation Custodia nam zelf het initiatief tot het bruikleen aan Alkmaar, 'uit waardering en respect voor wat er in Stedelijk Museum Alkmaar gebeurt de laatste jaren en omdat het een sleutelstuk is in de uitbeelding van de stad', aldus directeur Ger Luijten. 'Schilderij en lijst zijn onlangs gerestaureerd zodat het door Van Everdingen opgeroepen atmosferische effect optimaal tot zijn recht komt.'

Allart van Everdingen werd in 1621 geboren als derde zoon uit het tweede huwelijk van de Alkmaarse notaris Pieter Cornelisz van Everdingen. Hij produceerde naast olieverven ook prenten, tekeningen en aquarellen, meest zeegezichten en Scandinavische landschappen, die veelal via de vrije markt verkocht werden. Gezien Allarts voorkeur voor zeegezichten is het niet verbazend dat hij Alkmaar vanaf het Zeglis schilderde, met een boot prominent op de voorgrond. 

Het gezicht op Alkmaar heeft een prominente plaats gekregen in de vaste presentatie 'De Gouden Eeuw van Alkmaar'. Het vormt daar een welkome aanvulling op de 'Van Everdingen-hoek', waar reeds twee hangen, en ook zeven schilderijen van zijn broer Caesar. In 2016 zal het stadsgezicht opgenomen worden in de tentoonstelling rond Caesar en Allart van Everdingen die Stedelijk Museum Alkmaar momenteel voorbereidt.

20131129 schilderij van everdingen

Pin It
Bekeken: 2513x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/