Den Haag, 19 juli 2013. Vooral omwonenden van bollenvelden en akkers in Noord-Holland maken zich grote zorgen over de gevolgen van het gifgebruik voor de gezondheid. Dat blijkt uit meldingen op Gifklikker.nl, het meldpunt dat de Partij voor de Dieren in april van dit jaar lanceerde. Zij deed dat samen met stichting Bollenboos, die zich sterk maakt voor de belangen van omwonenden van bollenvelden. Ze melden klachten als prikkende ogen, geïrriteerde luchtwegen en benauwdheid. Ook noemt men hoge aantallen ziektegevallen en vraagt men zich af of kinderen wel veilig kunnen spelen in tuinen die grenzen aan bollenvelden. Eén van de melders woont naast een proefveld waar nieuwe gifsoorten worden uitgetest.

Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren bezocht samen met bestuursleden van Bollenboos bezorgde mensen Julianadorp en Callantsoog. "Mensen voelen zich niet veilig op hun eigen stek. Als er gespoten wordt waait het gif zo je tuin in." Wetenschappers waarschuwen voor het risico, met name (ongeboren) kinderen. Verschillende vormen van kanker worden in verband gebracht met regelmatige blootstelling aan landbouwgif, maar ook vruchtbaarheids­stoornissen, verminderde intelligentie, obesitas en adhd. In Frankrijk is Parkinson als een officiële beroepsziekte bij agrariërs erkend.

Opvallend is dat veel mensen niet met hun zorgen in de openbaarheid durven te treden. Esther Ouwehand: "Mensen voelen zich geïntimideerd door de agrarische omgeving. En als mensen al naar de gemeente durven stappen, vinden ze geen gehoor. Daarom willen we burgers de kans geven hun verhaal te doen, desgewenst anoniem." Een aantal meldingen gaat over gifgebruik op voedselakkers en over chemische onkruidbestrijding door gemeenten. Veel gemeenten sproeien het zeer giftige middel RoundUp in plantsoenen, op stoepen en ook op en rond speelpleintjes. Gifklikker.nl staat ook open voor dit soort meldingen.

Pin It
Bekeken: 1117x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/