Alkmaar, 21 juni 2013. Op vrijdag 28 juni om 16.00 uur komen bij het Verlaat in Oude Niedorp heden en verleden bij elkaar. Op deze middag wordt het landschapskunstwerk Geheugenspoor samen met het vernieuwde kruispunt N242-N241 feestelijk geopend. Op het knooppunt, gelegen ter hoogte van de A.C. de Graafweg en het Verlaat bij Oude Niedorp, komen twee wegen, één vaarweg en twee wandelpaden samen: een mooie plaats om 'het verhaal achter de plek' met een kunstwerk te vertellen. Het Geheugenspoor is een ontwerp van beeldend kunstenaar Paul de Kort en Parklaan Landschapsarchitecten in opdracht van provincie Noord-Holland. Cultuurcompagnie Noord-Holland is door provincie Noord-Holland aangesteld als intendant.

Samen met Cultuurcompagnie Noord-Holland was provincie Noord-Holland een kunstproject gestart. Uit drie schetsontwerpen is het ontwerp Geheugenspoor van Paul de Kort, waarin hij de cultuurhistorische waarde van de omgeving en het omliggende landschap benadrukt, geselecteerd. Het ontwerp van Paul de Kort gaat terug tot diep in de 19e eeuw. Het vervoer van personen en goederen ging in die tijd vooral over water met behulp van de zogenaamde trekvaart, waarbij meestal een paard langs de oever liep om de trekschuit voor te trekken. Deze vorm van vervoer leverde specifieke landschapselementen op zoals het jaagpad en de rolpaal. De rolpaal was een onmisbaar object om een scherpe draai te maken in de vaart. Deze rolpaal komt terug in de naamgeving van de oude en nieuwe Rolpaalbrug. De Korts ontwerp maakt het spoor van het voormalige jaagpad langs de 'Ring Sloot van de Heer Hugo Waard' opnieuw zichtbaar en leefbaar.

De korte film over Geheugenspoor en de andere twee schetsontwerpen zijn te zien op op de website van de Cultuurcompagnie. De aanleg van het Geheugenspoor in het landschap is op Twitter te volgen via @geheugenspoor.

Pin It
Bekeken: 1824x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/