Afgelopen weekend vond in Den Haag het eerste van drie kwalificatietoernooien voor judoka's onder 18 jaar plaats. Op het spel staan liefst drie bondstickets voor Europese cups, voor het EK, het WK en ook het Jeugd Olympisch Festival in 2017.

Dylan van der Kolk moest direct scoren, omdat hij op 10 december twee weken lang met de club afreist naar een trainingsstage in Japan en zo het tweede meetmoment zal missen. Dylan begon goed met flink wat kleine scores op zijn Engelse tegenstander. Na ook duidelijk zeges in de ronden 2, 3 en 4 stond hij in de halve finale tegenover zijn landgenoot Kugel. Het werd een bizarre wedstrijd, waarop de abritrage grote invloed had. Dylan scoorde met een goede overname een minuut voor tijd ippon (vol punt). Kugel landde op zijn hoofd en voeten. Maar de hoofdscheidsrechter overrulede de drie scheidsrechters langs de kant en gaf maar een wazari (half punt). In de allerlaatste seconde werd Dylan gegooid, maar hij draaide via zijn hoofd weg en landde zo op de buik. De redding werd gemist door de scheidsrechters, met als gevolg een vol punt tegen. De vlam sloeg in de pan, maar de uitslag bleef intact en Dylan restte de kleine finale.

In de strijd om het brons stond Dylan tegenover zijn grote concurrent Emiel Jaring, die het afgelopen jaar deelnam aan het EK. Dylan maakte echter korte metten met hem. binnen 20 seconden maakte hij een prachtige tiltechniek een pakte vol punt.

Tom van der Kolk had bij andere categorieën ook ijzers in het vuur: Tristan Vreeling pakte de eerste plaats en Jonathan Houkes, Neal Armand, Stan van der Bij en Pim Hendriks de tweede. Derde plaatsen waren er voor Fleur Sinnema, Niels Vaartjes, Annick Baas en Dylan van der Kolk. Een vijfde plaats was er voor Colin van der Kolk.

Na de zware discussie in de kwartfinale is er toegezegd dat het video terugkijksysteem op de volgende meetmomenten ingezet gaat worden.

Pin It
Bekeken: 3212x
https://ee.itk.ac.id/data/