Alkmaar, 22 mei 2013. In Stedelijk Museum Alkmaar is momenteel een uniek stuk speelgoed te zien: het poppenhuis van het Alkmaarse Joodse meisje Marjan Drukker. Het poppenhuis staat centraal in een kleine tentoonstelling en is te bezoeken tot en met zondag 23 juni. Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is het poppenhuis weer in Alkmaar. Een unieke gebeurtenis die dankzij de huidige eigenaars, het Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda en in samenwerking met het Regionaal Archief en de Alkmaarse Synagoge mogelijk is gemaakt. In een huiskamerachtige setting zijn rondom het poppenhuis foto's en brieven van Marjan en haar ouders te zien. Speciaal voor de presentatie is een minidocumentaire gemaakt, waarin de lotgevallen van Marjan via het poppenhuis worden verteld en diverse hedendaagse betrokkenen worden geïnterviewd.

De Alkmaarse familie Drukker en hun poppenhuis zijn een soort symbool geworden voor het tragische lot van alle Alkmaarse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een periode van normaal leven aan het Luttik Oudorp werd Marian in september 1941 uitgesloten van de Hogere Burgerschool. Een jaar later wordt het gezin uit huis gezet en moest er op verschillende adressen ondergedoken worden. Dan tijdens een razzia op 17 mei 1944 wordt het gezin samen met hun beschermheer veehouder Piet Kleibroek opgepakt. Via Westerbork gaat de familie Drukker via concentratiekamp Theresienstadt door naar vernietigingskamp Auschwitz. Geen van hen keerde terug.

Ook de time-warp foto's van het Regionaal Archief Alkmaar zijn tot en met 23 juni aanstaande te bekijken bij het Stedelijk Museum.

Pin It
Bekeken: 1664x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/