Alkmaar, 14 april 2013. Met nog 5 wedstrijden op het programma in de Eredivisie, blijft AZ vechten om de nacompetitie te voorkomen. Vandaag mochten ze voor de belangrijke punten spelen tegen FC Utrecht in het eigen AFAS-Stadion. De elf van AZ begon met WIllie Overtoom in de basis als vervanger van Viktor Elm.

De wedstrijd begon rustig. Beide teams hielden elkaar goed in balans. Aan beide kanten werden kleine kansen waargenomen, maar deze veranderden de tussenstand niet. In de 19e minuut kreeg Roy Beerens een grote kans, maar zijn schot ging naast. Ook in de 22e minuut bleef een fraaie aanval van AZ steken in het 16 meter gebied van FC Utrecht. In deze fase van de wedstrijd was AZ de bovenliggende partij. FC Utrecht had het moeilijk om de snelle aanvallen te verdedigen. Dit resulteerde in enkele gele kaarten voor de bezoekers. Hier bovenop werd in de 26e minuut een penalty gegeven aan AZ. Jozy Altidore werd vastgehouden door Anouar Kali. Kali kreeg hierbij ook zijn tweede gele kaart, waardoor AZ met één man meer speelde. Jozy Altidore wist de penalty te verzilveren: 1-0.

De scheidsrechter mocht de kaarten blijven trekken, want binnen een half uur waren al 5 gele kaarten gegeven. Drie voor FC Utrecht en twee voor AZ. In de 33e minuut werd er weer een tweede gele kaart gegeven aan FC Utrecht, met dus rood als gevolg. Ditmaal was de kaart voor Jan Wuytens. Wederom was de reden vasthouden en wederom mocht Jozy Altidore de penalty verzilveren. Twee doelpunten, twee spelers van FC Utrecht van het veld. In de 36e minuut ging Roy Beerens neer in het strafschopgebied. Hij kreeg geen strafschop, maar een gele kaart vanwege een schwalbe. In de 37e scoorde Jozy Altidore zijn derde goal, ditmaal met een kopbal na een voorzet van Giliano WIjnaldum. Een hattrick voor de Amerikaanse spits. In de extra tijd van de eerste helft schoot Mike van der Hoorn een rebound vanaf de keeper van FC Utrecht, Jeroen Verhoeven, in eigen doel en de stand werd 4-0. Hierna werd meteen afgefloten voor de rust.

De achterban van AZ had er vertrouwen in de tweede helft. Negen Utrecht-spelers moesten het elf Alkmaarders moeilijk maken. Een unieke situatie. In de eerste minuten liet AZ meteen zien wat ze van plan waren. De schoten op doel waren bijna niet te tellen. Ondertussen bleef de 4-0 op het scorebord staan. In de 61e minuut schoot Markus Henriksen van afstand op het doel de 5-0. Ondanks het grote verschil was AZ niet in staat om een voetbalshow weg te geven. In de 90e minuut wist Aron Johansson zijn eerste doelpunt in dienst van AZ te maken. Bij het affluiten van de competitiewedstrijden wist FC Utrecht dat het gelukt was om de schade te beperken met het niet meer dan twee doelpunt door te laten in de tweede helft. De eindstand was 6-0.

Door deze overwinning stijgt AZ naar de 13e positie in de Eredivisie. AZ speelt de volgende wedstrijd op zaterdag 20 april tegen PSV, wederom in Alkmaar.

Bekeken: 1200x