Alkmaar, 21 december 2012. De spelers van AZ hebben mochten vanaf 10 uur beginnen aan hun kerstvakantie, maar dan moesten ze eerst tegen FC Twente spelen in het eigen stadion. Na de winst op PEC Zwolle en FC Dordrecht, voor de KNVB Beker, waren de verwachtingen weer op normaal niveau. AZ wil graag de overwinningsreeks uitbreiden, waarmee ze met een redelijk gevoel aan de winterstop kunnen beginnen. Afgelopen dinsdag had de elf van Verbeek de kwartfinales van de KNVB Beker bereikt. Op donderdag werd voor de volgende ronde geloot en AZ mag op 29 januari op bezoek bij FC Den Bosch, het enige team dat niet in de Eredivisie speelt. FC Den Bosch heeft FC Twente uit de Beker gespeeld. Het lukte sinds 2002 FC Twente niet om te winnen op Alkmaars grondgebied. Dat beloofde veel.
Zoals verwacht begon de wedstrijd in balans. Beide teams waren bekend met de kwaliteiten van elkaar een zochten rustig naar de mogelijkheden. Over en weer kleine kansjes. In de beginsituatie was FC Twente sterker, maar na 25 minuten nam AZ het heft in handen. In de 33e minuut werd Roy Beerens gevonden door Giliano Wijnaldlum. Hij kon de bal langs de verdediging meenemen en voorzetten naar Adam Maher. Het schot van Maher op open doel werd op het laatste moment gestopt door Douglas. De aanvallen van AZ kwamen dichter bij het doel van de tegenstander, maar doelpunten werden niet gescoord in de eerste helft.
AZ begon aanvallend aan de tweede helft, maar in de 47e minuut wist Nacer Chadli het eerste doelpunt te maken. Vanuit de tweede lijn schoot de aanvaller op het doel en in het net van AZ. 0-1. De volgende momenten kreeg AZ te maken met de druk van FC Twente, die op zoek ging naar een tweede doelpunt. Vanaf de 55e minuut wist AZ enkele malen gevaarlijk dicht bij het doel van FC Twente te komen. Jammergenoeg was het of te druk om een goede aanval op te zetten of goed keeperswerk van de 42-jarige Sander Boschker. AZ mocht verschillende keren een hoekshop nemen, maar een doelpunt bleef uit. In de 60e minuut kwam Jozy Altidore vrij voor de keeper te staan, na aangeven van Adam Maher, maar zijn schot ging net naast. Binnen een minuut veerde het Alkmaars publiek weer op na een schot van Markus Henriksen. Ook zijn schot was niet succesvol. In de 67e minuut kwam Luc Castaignos los van zijn verdedigers en liep op AZ-keeper Esteban af. Esteban wist de bal te keren, waardoor de kans verkeken was. Vanaf dat moment kon FC Twente weer meer druk zetten. In de 74e minuut kwam Leroy Fer heel dicht bij een twwede doelpunt. Zijn schot tien meter voor de doelmond ging langs de verdedigers en keeper van AZ, maar de paal hield de bal buiten het doel. In de 75e minuut schoot Luc Castagnios op Dusan Tadic, vanaf de middenlijn. Tadic schoot terug op de sprintende Castagnois, die de bal het doel in schoot. 0-2. Hoewel het aantal kansen toch in het voordeel van AZ was, bleek FC Twente effectiever. In de 82e minuut zag Nacer Chadli, vanaf ca. 18 meter, Esteban ver voor zijn doel staan. Hij schoot de bal over Esteban en het doel in. 0-3. AZ speelde een goede wedstrijd, was gretig,  maar kon niet scoren. FC Twente wachtte rustig op de juiste momenten en vond deze drie maal in deze wedstrijd. AZ gaat de winterstop in op de 12e plaats in de eredivisie.
De eerstvolgende wedstrijd speelt AZ op 19 januari tegen Vitesse in eigen stadion.

Bekeken: 1310x