Stompetoren, 7 november 2012. Met de bekendmaking van het herindelingsontwerp vorige week, kwam de gemeente Schermer weer een stap dichterbij de fusie met Alkmaar en Graft-De Rijp. Deze zal op 1 januari 2015 plaatsvinden. Dat betekent dat de Schermeerse politici nog twee keer helemaal zelfstandig een begroting mochten vaststellen voor hun plattelandsgemeente. Gisteravond is dat voor 2013 gedaan. Er was hier en daar wat op te merken, maar het financiele plaatje kwam soepel door de gemeenteraad met lof en complimenten. De boekhouding van Schermer is goed op orde, en men zal het komende jaar beginnen met een plus van 36.000 euro. 

Wonen in de Schermer zal volgend jaar wat duurder worden. De OZB gaat met 1 procent omhoog, conform de verwachte inflatie. De afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens is van 162 naar 178 euro bijgesteld. Meerpersoonshuishoudens betalen straks 240 euro, 21 euro meer dan dit jaar.

Een financieel plaatje opstellen gaat er iets anders aan toe dan in Alkmaar. Schermer kent maar 5.465 inwoners, dus de bedragen zijn veel kleiner. Het bestuur dat hierover gaat ook. De burgemeester wordt bijgestaan door een secretaris en twee wethouders. Er zijn elf raadsleden en Schermer Belang is de grootste partij met vier afgevaardigden. Ook de onderwerpen die op tafel komen zijn van kleine schaal, zoals een loopbrug, een wandelroute, te hard rijden op een dijk of borden langs de weg. De totale investering in dat soort zaken zal 1,4 miljoen euro zijn. Al moet gezegd worden dat fusiepartner Graft-De Rijp, met nog geen duizend inwoners meer, 21,5 miljoen aan investeringen heeft gepland richting de fusie.

Natuurlijk zal er altijd aandacht blijven voor de kleine onderwerpen, maar de manier waarop zal binnen niet op niet al te lange termijn verleden tijd zijn. In het 379e jaar van de Schermer is de voorlaatste begroting gisteren bepaald. Nog maar eentje te gaan.

Pin It