Alkmaar, 19 augustus 2012. Op een tropische zondag mocht AZ de elf van Heracles uit Almelo ontvangen. De Alkmaarders kwamen op het veld in dezelfde opstelling als tegen Ajax vorige week.
In het eerste kwartier waren beide teams gelijkwaardig. Om en om werden kansen gecreëerd en leken de spelers weinig last te hebben van de warmte. Een kopbal van Rienstra zorgde er bijna voor dat AZ achter kwam te staan, maar de Alkmaarders groeiden in de wedstrijd. Dit resulteerde in een kans van Jozy Altidore in de 13e minuut. De lob van de Amerikaan ging net naast. In de 15e minuut stond Erik Falkenburg alleen voor de keeper, maar de bal ging naast, Op dat moment was Heracles vooral gevaarlijk in countersituaties, maar deze werden niet in doelpunten vertaald. In de 16e minuut wist Jozy Altidore het eerste doelpunt op het scorebord te toveren. Na een geslaagd een-tweetje met Roy Beerens weet hij de bal in het net te schieten. Vanaf dat moment was AZ heel duidelijk het bovenliggende team, hoewel Heracles een grote kans had op de gelijkmaker door een vrije trap in de 22e minuut en de daaropvolgende drie hoekschoppen. De grootste kans eindigde op de lat. In de 26e minuut speelde Adam Maher terug op Maarten Martens in het 16-meter gebied. Daardoor was de keeper gepasseerd en kon Martens de bal makkelijk intikken. Het vervolg liet een heel goed AZ zien. Er werden veel kansen gecreëerd, maar werden, jammergenoeg, geen doelpunten. In de laatste vijf minuten wist Heracles nog enige kansen te krijgen, waaronder een schot van Everton. Deze miste doel. De ruststand was 2-0.
In de tweede helft ging de ploeg van Gerttjan Verbeek door met het zoeken naar het derde doelpunt. In het eerste kwartier ging het spel weer om-en-om en geen grote kansen werden gecreëerd. De Alkmaarders leken zich meer bezig te houden met het verdidigen van de voorsprong dan het uitbreiden hiervan. De kansenmachine van de eerste helft, zoals AZ was, leek in het tweede kwartier van de tweede helft uitgeschakeld te zijn. Heracles kreeg meer, hoewel kleine, kansen en de aanvallen van AZ werden steeds vroeger gestopt. In de 78e minuut ging een vrije trap van Heracles over het doel van Esteban. In de slotfase van de wedstrijd hield AZ zich vooral bezig met het verdedigen van de voorsprong. Dit mislukte toen Armenteros in 86e minuut een doelpunt wist te maken. In de tropische hitte werden de laatste minuten, hierdoor, alleen nog maar warmer. De gelijkmaker bleef uit, want jozy Altidore maakte zijn tweede doelpunt in de 92e minuut. De wedstrijd eindigde met de stand 3-1.
Door deze winst stijgt AZ naar de top 5 van de eredivisie. AZ speelt donderdag thuis tegen Anzhi Makhachkala voor de voorronde van de Europa League. Voor de eredivisie speel AZ zondag thuis in Alkmaar tegen SC Heerenveen.

Bekeken: 1429x