Dinsdagavond werd tijdens de vergadering van de Heerhugowaardse gemeenteraad gesproken over de Noordwest Ziekenhuisgroep en de vraag of het ziekenhuis in Alkmaar moet blijven of dat er een nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard gebouwd zou moeten worden. De raad viel vooral over het feit dat er tot dusver weinig rekening met de patiënt gehouden lijkt te worden in de discussie.

De raad deed dan ook een oproep aan het ziekenhuis om de keuze te baseren op wat het beste is voor de patiënt. Vrij kort hierna werd de website en het Twitter- en Facebook-account ‘Het nieuwe MCA’ opgericht. Op de website staat onder andere te lezen: “Deze website maakt zich hard voor de beste zorg, op de juiste plek en op het juiste moment. Ben jij ook van mening dat dit in Heerhugowaard moet zijn?”

De website en socialemedia-accounts lijken een particulier initiatief: er staat op Facebook onder andere “Als inwoners van de regio pleiten wij voor een volledig nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard!” Het is echter de gemeente Heerhugowaard die er achter zit. Een woordvoerder van de gemeente heeft dat aan het NHDbevestigd

‘Het nieuwe MCA’, oftewel de gemeente Heerhugowaard, wil dus overtuigen dat het nieuwe ziekenhuis in Heerhugowaard moet komen. Politiek valt de gemeentelijke actie niet goed. Hoewel D66 de website wel deelt via de eigen kanalen gaat er een mail rond waarin opgeroepen wordt om een extra vergadering en uitleg.  De actie staat  haaks op de sportieve houding die Heerhugowaard in 2011 aan de dag legde richting Alkmaar, toen het ziekenhuis koos voor Heerhugowaard.

Ook is het opvallend dat er op alle kanalen van 'Het nieuwe MCA' rationalistisch ogende argumenten worden gebruikt, maar dat die allemaal in de richting van het standpunt 'het ziekenhuis moet naar Heerhugowaard komen' worden gestuurd. Zo wordt er aangehaald dat het ziekenhuis in Alkmaar slecht bereikbaar is voor hupdiensten, dat patiënten indien het bestaande ziekenhuis verbouwd wordt, tien jaar lang tussen de bouwputten zullen liggen. Ook wordt er gewezen op het feit dat het Alkmaarse ziekenhuis verouderd is en nog zespersoonskamers heeft.

Pin It