Alkmaar, 29 maart 2012. Op donderdagavond was het AFAS stadion het toneel van de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de Europa League, waarin AZ de enige overgebleven acteur uit Nederland is. De tegenstander is het spaanse Valencia. De huidige koploper van de Nederlandse erdivisie moest het opnemen tegen de nummer drie van de Spaanse competitie.
AZ begon aanvallend en zorgde enige malen dat Jozy Altidore kansrijk voor het doel van de Spanjaarden kwam te staan. Keeper Esteban kon , naast zijn eigen talent, rekenen op een goede achterhoede die de kansen van  Valencia buiten het net konden houden. In de eerste helft ging het spel over en weer, waarbij Valencia het dichtst bij een doelpunt was. In de laatste minuut van de eerste helft wist Adam Maher een hoekschop te versieren voor de Alkmaarders. Het schot bereikte Brett Holman bij de tweede paal, die de bal hard in het doel shoot. Niet lang daarna werd er gefloten voor de rust.
In de tweede helft begon AZ weer aanvallend, maar konden ze niet voorkomen dat Mehmet van Valencia in de 51e minuut de gelijkmaker kon scoren. Wederom werden er kansen aan beide kanten gecreëerd, maar deze werden, vaak redelijk ver van het doel, weggewerkt. In de 79e minuut kwam Simon Poulsen goed weg aan de linkerkant van het veld. Bij het strafschopgebied kon hij de bal doorspelen naar Brett Holman. Zijn voorzet werd afgemaakt door Maarten Martens, die 2-1 op het scorebord zette. In de laatste tien minuten wist Adam Maher bijna de voorsprong uit te breiden, maar zijn schot ging net naast. De laatste minuten werden gekenmerkt door hoekschoppen. Eerst mocht AZ, daarna mocht Valencia twee maal vanaf de hoekvlag schieten. Bij het eindsignaal, wist AZ dat ze met een voorsprong naar Spanje gaan.
Volgende week, 5 april, gaat AZ op bezoek in Valencia voor de tweede wedstrijd. Aanstaand weekend speelt AZ uit tegen Vitesse.

Bekeken: 1664x