Als het aan het Alkmaarse college van B&W ligt wordt de oude Ringersfabriek op Overstad gesloopt. Weg met die oude troep, ruim baan voor nog meer –goedkoop- winkelvertier. De Ringers chocoladefabriek. Ik heb de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Ringers’ in het Stedelijk Museum Alkmaar bekeken. De fabriek hoort net zo bij Alkmaar als de muziektent bij de Alkmaarderhout. ‘De fabriek aan de Noorderkade was jarenlang hét boegbeeld van de stad. Bij oostenwind hing de zoete geur van gebrande cacao in de straten. Ringers stond bekend om de fijnste chocolade, de heerlijkste kersenbonbons en de mooiste suikerwerken.’

Op de tentoonstelling hangen schitterende afbeeldingen van de Ringersfabriek zoals deze ooit is geweest. Monumentaal, trots, stoer aan de oever van het Noord-Hollands kanaal. En het mooie is, dat prachtige gebouw is nog helemaal intact. Je zou het niet zeggen als je naar het oude Klerkx pand kijkt, maar als je de in een vlaag van verstandverbijstering gemonteerde foeilelijke plastic gevelplaten weer van het gebouw af stipt, komt de fabriek weer in haar volle glorie te voorschijn. Een kans, zou je zeggen. Dé kans zou je zeggen om Overstad –terug- te geven wat het nu zo verschrikkelijk ontbeert: karakter, uitstraling, kwaliteit.

In andere steden weten ze wel wat ze aan moeten met zo’n buitenkansje. De oude Verkadefabriek in Zaandam, de oude Droste fabriek in Haarlem, de oude Van Nelle fabriek in Rotterdam, het zijn inmiddels culturele en economische trekkers van belang. Voor wie de afgelopen jaren de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) heeft gevolgd, de partij die het al weer even voor het zeggen heeft in de stad, komt deze beslissing als een koude douche. Want OPA en de Historische Vereniging, dat waren toch vier handen op één buik? Scheefgezakte muur? OPA’s Ben Bijl stelde voor deze te restaureren. Gracht in verleden dichtgegooid? Weer opengraven dat ding! Tak van boom gewaaid: Aanplakken, en wel snel. OPA leider Kloos heeft bij de komst van dit nieuwe college nog zo gezegd: ‘Dit college gaat Alkmaar weer teruggeven aan de Alkmaarders’.

En dan blijkt dat amper een jaar later in platgegooide vorm te zijn. De politiek staat voor een keuze. Maken we definitief ruim baan voor het snelle geld op de korte termijn, op kiezen we voor kwaliteit en duurzaam economisch gewin op de lange termijn. Bekijkt u ondertussen de tentoonstelling ‘Ringers’, nog tot 4 maart te zien in het Stedelijk Museum.

Gert-Jan Leerink

Pin It